Adela Frank, gradska vijećnica s nezavisne liste Enija Meštrovića, dobila je opširan odgovor pročelnika Upravnog odjela za EU fondove Ante Ćurkovića na pitanje u kojoj je fazi projekt Recolor, čija je najvažnija aktivnost preobrazba zadarske Sfinge u turističku atrakciju.

Ćurković navodi kako se projekt sastoji od dvije faze. Prva faza obuhvatila je niz istražnih radova, arheološko iskopavanje, edukativne radionice i fokus grupe, izradu dvojezične internetske stranice, vizualnog identiteta, brošure, odnosno džepne karte koja predstavlja utjelovljenje tematske šetnje. Šetnica je prezentirana na seminaru za 15 turističkih vodiča, za kojih je izrađen i priručnik o Sfingi.

- Do kraja provedbe projekta, otisnut će se promotivni materijali - majice i torbe s vizualnim identitetom sfinge, izradit će se video te će, radi bolje prezentacije lokaliteta na samom terenu, biti izrađena i postavljena informativna ploča, navodi Ćurković u svom odgovoru.

Druga faza obuhvaća restauraciju same skulpture na temelju konzervatorsko-restauratorskog elaborata.

- Uz restauraciju nedostajućih i oštećenih dijelova skulpture sfinge u izradi je i rješenje za odvod vode i mora koji se nakupljaju u školjci pred sfingom, a koji stvaraju problem okolnom stanovništvu radi velikog broja komaraca koji se na tom dijelu rasprostranjuju. Ovaj element, otkopan tijekom arheoloških istraživanja, izvorno je imao drenažu i povezanost s morem. Međutim, tijekom vremena između sfinge i mora nasut je teren i napravljena cesta, a izvorni drenažni sustav zastario. Stoga je potrebno riješiti odvodnju te spriječiti dugotrajno stagniranje vode u školjci. Druga faza započet će po završetku postupka rješavanja imovinsko-pravnih odnosa odnosno davanja suglasnosti Ministarstva za korištenje k.č. 2029/1 pokretanjem postupka i ugovaranja izvršitelja usluga restauracije sukladno Konzervatorsko restauratorskom elaborate, izvijestio je resorni pročelnik.

Cijeli je projekt, za koji je Grad Zadar dobio 258.950 eura, trebao već biti gotov. No zbog kašnjenja, koja su opravdana nepredviđenim okolnostima povezanima s epidemijom koronavirusom, odobreno im je produljenje trajanja provedbe projekta za godinu dana, odnosno do 30. lipnja 2022. godine.

- Slijedom navedenoga, projekt će se realizirati i sva sredstva će biti opravdana i utrošena sukladno projektnoj prijavi i ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava do kraja provedbe projekta. Naposljetku, Grad Zadar će kroz projekt izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za potrebe uređenja cjelokupnog perivoja s troškovnikom. Prema tome će u sljedećim godinama vlastitim sredstvima urediti perivoj, po fazama, a otvorena je i mogućnost prijave predmetne tematike na nove natječaje, ako bude primjenjivo i prihvatljivo u okviru raspoloživih sredstava, najavljuje Ćurković.

Gradska vijećnica, koja je primijetila probijanje roka, nada se kako će se ove najave ostvariti te da "neće morati "dežurati" kraj Sfinge čekajući njen veliki povratak".