Zvijezda današnje svečanosti dodjele zahvalnica za Dan darivatelja krvi bio je Anđelko Telesmanić koji je 100 puta sudjelovao u tom plemenitom činu.

- Moji počeci u darivanju krvi sežu u 1984. godinu kada je organizirano davanje krvi u firmi Bagat. Kasnije se Bagat zatvorio, prešao sam u druge firme i nastavio davati krv, a još uvijek dajem u sklopu DDK-a Aktiva Silbe. Nažalost, s godinama moramo prestati davati krv, ali drago mi je da već imam nasljednike u sinu i supruzi na koje sam ponosan, istaknuo je Telesmanić dodajući kako nije čovjek od govora. Zato je od izražene plemenitosti, humanitosti i ljubavi prema čovjeku, za koje mu je danas, među ostalima, zahvalio i župan Božidar Longin.

- Svojim primjerom, nadam se, potaknut ćete i druge naše sugrađane na nesebičnost, a sve nas već ste odavno učinili ponosnima. Najvažniju ulogu dobrovoljni darivatelji krvi imali su u onim teškim godinama Domovinskog rata kada su se bitke vodile ne samo na bojišnici, već i u bolnicama u kojima su liječnici ratovali protiv smrti. I u mirnodopsko doba bolnice i dalje imaju velike potrebe za krvi zbog operacija koje se svakodnevno obavljaju, a situacija je još zahtjevnija tijekom ljetne turističke sezone zbog porasta prometnih nesreća. U takvim situacijama, vi ste oni koji, uz liječnike, spašavate živote, poručio je Longin dobrovoljnim darivateljima krvi okupljenima u hotelu Kolovare.

Upravo je zbog teškog stradavanja u Domovinskom ratu krv morao prestati davati Tihomir Kocanović.

- Da sam mogao nastaviti, do danas bi krv dao preko 100 puta, istaknuo je Kocanović zahvaljujući prijatelju Venciju Jurinu koji ga je predložio za zahvalnicu za dosad iskazanu plemenitost, kao i novom vodstvu Crvenog križa, predsjedniku županijskog društva dr. Davoru Dorčiću i ravnatelju gradskog društva Šimi Lisici. Oni su se zahvalili darivateljima, uz poruku kako darujući krv daruju život te u nadi kako će se i ubuduće viđati na ovakvim događanjima.

Novom vodstvu zadarskog Crvenog križa župan Longin poželio je kvalitetan i plodonosan rad.

- Naša Županija sufinancira rad Crvenog križa i činit ćemo to i dalje svjesni koliko je važna njihova uloga u društvu, no na vašem primjeru vidimo kako novac nije onaj koji sve rješava, nije onaj koji ima najveću vrijednost. Vaš dar daleko je vrjedniji, poručio je Longin koji je, zajedno s Dorčićem i Lisicom te voditeljicom Odjela transfuzije Opće bolnice Zadar dr. Marijanom Nadinić uručio priznanja za četiri darivateljice koje su krv dale više od 35 puta, 16 darivatelja koji su 50 puta sudjelovali u tom nesebičnom činu te osobama koje su doprinijele razvoju i popularizaciji dobrovoljnog davalaštva krvi u Zadarskoj županiji.

Njihova imena su:

Zahvalnice za poticanje svijesti o potrebi darivanja krvi te pomoć u organiziranju akcija: Baraba Radojka, Dušević Mladen, Đuriš Jelena, Jurin Venci, Lisica Zoran, Mikulić Ivica, Mišlov Dario, Pavić Ljubo, Perina Karmen, Vicković Goran, Vuica Branko

Zahvalnice za dosadašnju iskazanu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku: Barbaroša Željko, Lisica Boris, Mikulić Roko, Mišlov Lidija, Sikirić Klement, Stipanić Ivica, Sutlović Zdravko, Kocanović Tihomir

Zahvalnice za 35 puta darovanu krv: Bralić Snježana, Glavan Mirjana, Nižić Svemirka, Vuksan Mirkica

Zahvalnice za 50 puta darovanu krv: Antolović Denis, Bach Filip, Batur Stanko, Bičić Šime, Blaslov Siniša, Bugarija Mate, Dandić Dragiša, Krešan Zoran, Laštro Josip, Markulin Kažimir, Parić Ivan, Perović Denis, Perović Damir, Petković Đuro, Svirčić Goran, Šutalo Vladimir

Zahvalnice za 100 puta darovanu krv: Telesmanić Anđelko