Brojni problemi koje lokalna zadarska samouprava ima s prenapregnutim sustavom mogli bi uskoro biti "kao rukom prebrisani" - iz kabineta ministra zdravstva Vilija Beroša krenula je inicijativa da se sve opće i specijalne bolnice na županijskoj razini, 21 županijski zavod za javno zdravstvo i 21 županijski zavod za hitnu medicinu vrate u državno vlasništvu. Bolnice na zadarskom području - Opća bolnica Zadar, Psihijatrijska bolnica Ugljan i Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu - grcaju u gubicima, za koje Zadarska županija nema novca.

Županijski proračun je "protočni bojler" kroz koji državni novac u vidu decentraliziranih sredstava ide prema Bolnici, no ukupni manjak poslovanja, koji je na kraju prošle godine samo za zadarsku bolnicu, iznosio 112 milijuna kuna nema se iz čega pokriti. Za sve se godinama krivi niski limit koji propisuje država, pa bi sada ona sama mogla vidjeti može li se poslovati u okvirima koje je sama zadala.

Što se tiče zadarske bolnice, ona je zbog nagomilanog duga od 130 milijuna jednom već završila u državnom vlasništvu, u vrijeme vlade Zorana Milanovića koja je sanirala dio dugovanja bolničkog sustava. Dug je tada iznosio 130 milijuna kuna, ministar Rajko Ostojić postavio je Sanacijsko vijeće i zatim dvije sanacijske upraviteljice - Mirjanu Mrčelu i Andrijanu Bedalov. Povratkom HDZ-a na vlast te imenovanjem Darija Nakića za ministra 2016. godine bolnica je vraćena pod Zadarsku županiju, a novim ravnateljem postaje dr. Željko Čulina.

O najavljenim promjenama županu Božidaru Longinu na Županijskoj skupštini upit je uputila vijećnica SDP-a Vedrana Mišković.

- Budući da pripadate istoj političkoj opciji kao i ministar Beroš, zanima me što mislite o njegovom naumu da se bolnice iz županijskog prevedu u državno vlasništvo te ukinu županijski zavodi za javno zdravstvo i zavodi za hitnu medicinu, posebno u svjetlu ulaganja u nove urede uprave Zavoda za hitnu medicinu u zgradi u Ivana Mažuranića?

- To su nekakvi napisi i poluinformacije o kojima ja nemam nikakva službena saznanja. Kad dobijemo informaciju od ministra, upoznat ćemo skupštinu sa tim, odgovorio joj je Longin.

Na istoj sjednici rekao je kako je u tijeku izmještanje Zavoda za hitnu medicinu u Polikliniku, te će ona tako sa Zavodom za javno zdravstvo, dijelom bolnice i 12 ordinacija postati impozantna zdravstvena ustanova. Hoće li na kraju država "uživati" u ovom zaokruženom projektu?