Ovogodišnji Biograd Boat Show, kojeg je Ilirija d.d. po 23. put organizirala u svojoj Marini Kornati, kao najveći nautički sajam u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, zatvoren je u nedjelju, 24. 10., nakon rekordne posjećenosti.

Povratak putovanja u EU uz uređene uvjete prelaska granica i lijepo vrijeme, omogućilo nam je vraćanju kontinuiteta rasta manifestacije od iznimnog značenja za hrvatsku nautiku i turizam uopće, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i sigurnost izlagača, posjetitelja i zaposlenih.

Ovogodišnja manifestacija prema mišljenju izlagača imala je daleko najviše stranih posjetitelja ikad. Izložba je ugostila više od 300 registriranih izlagača, te brojne svjetske i hrvatske premijere plovila. Nautički novinari bili su iznenađeni brojem premijernih plovila jer je bio puno veći i od službeno najavljenog. Veliki pobjednici ovogodišnjeg sajma bili su hrvatski brodograditelji, koji su imali koristi uslijed otežane opskrbe plovila i viših troškova etabliranih međunarodnih brendova. To je bilo vrlo očito kod domaćih graditelja većih motornih jahti, s mnogim ugovorima potpisanim na licu mjesta i uplaćenim depozitima.

I ostali segmenti sajma odnosno Biograd B2B, poslovni dio sajma, kongresni dio sajma 5. HGK Dani nautike bili su uspješni i vrlo posjećeni dok je charter sajam odnosno Croatia Charter Expo ima više od 100 pružatelja flota i charter agencija koje su ugovorile više poslova nego ikad kroz dva dana trajanja događanja

Uplovljavanje 160 jahti u charteru u marinu, za trajanja sajma, što je preko tri puta više od prosjeka za  kraj listopada, i isplovljavanje 60 jahti ka studenom s novim gostima, najbolje je svjedočilo elitnost i duljinu ovogodišnje nautičke sezone.

Kao domaćin i organizator sajma Ilirija d.d. želi zahvaliti svim posjetiteljima koje su nazočnošću i iskazanim interesom uveličali i potvrdili svrhu održavanja sajma. Zahvala na vjernosti i podršci ide svim izlagačima koji su dali sadržaj sajmu.

- Zahvaljujemo i državnim tijelima, prvenstveno Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvu turizma, potom jedinicama regionalne i lokalne samouprave, odnosno Zadarskoj županiji i Gradu Biogradu na Moru. Zahvaljujemo i Hrvatskoj turističkoj zajednici, Turističkoj zajednici Zadarske županije i Turističkoj zajednici grada Biograda na Moru koji su nam pomogli da ovaj nautički sajam već 23 godine doprinosi temeljnom cilju hrvatskog turizma - cjelogodišnjoj turističkoj ponudi. Posebna zahvala Hrvatskoj gospodarskoj komori i Županijskoj komori Zadar koji doprinose razvoju i profiliranju sajma kao kongresa hrvatske nautičke industrije i turizma kroz organizaciju 5. HGK - Dana nautike i kao podrška organizaciji Croatia Charter Expo-a. Ističemo i dugogodišnje sponzore Erste banku d.d., članice njene grupacije i Croatia osiguranje d.d. Zahvaljujemo i svim predstavnicima medija, koji su vrijednosti i poruke sajma prenijeli javnosti, a i svim našim kolegama, posebice iz nautičkog sektora, predstavnicima marina i chartera i ostalim turističkim djelatnicima, ističu iz Ilirije.

Uz partnerstvo i potporu sponzora i podršku nadležnih institucija, te uz trud profesionalnih službi Ilirije d.d. omogućeno je održavanje ovog događaja od iznimnog značaja za nautičku industriju i turizam čime je  Biograd Boat Show zadržao vodeće mjesto na hrvatskoj i europskoj nautičkoj karti kao ponosni zlatni član Međunarodne udruge organizatora nautičkih sajmova.

O događaju od iznimnog značaja za nautičku industriju i nautički turizama, kao najkonkurentniji i najkvalitetniji vid hrvatske turističke ponude predsjednik uprave Ilirije g. Goran Ražnjević kazao je:

- Vjerujem da je ovogodišnji 23. Biograd Boat Show, čija su ostvarenja na razini njegovih najboljih godina, dodatno  doprinio poslovnom umrežavanju, razmjeni znanja i iskustva,  i pripremio nas za novu poslovnu 2022. godinu na koju gledamo s optimizmom, ohrabreni ovogodišnjim rezultatima.