Dva puta smo pitali nadležne u Gradu Zadru da nam daju informaciju o tome tko je i zašto iskopao rupu na prostoru od posebne zaštite na Muraju i dobili smo odgovor da se radi o dodatnom etažiranju.

- Ističemo kako je u tijeku postupak utvrđivanja određenoga posebnoga dijela nekretnine, odnosno eventualne dopune etažnog elaborata od strane ovlaštenog vještaka. Zbog izrazito nepristupačne konfiguracije terena i specifičnog oblika nekretnine 10406/1 k.o. Zadar, uočeno je kako jedan manji dio od okvirno 30 m2 moguće nije obuhvaćen etažnim elaboratom temeljem kojega je proveden postojeći upis u zemljišnoj knjizi. Navedeni postupak nužan je preduvjet kako bi se u konačnici mogli urediti nastali dodatni imovinsko-pravni kao i obvezno-pravni odnosi na koje se odnosi novinarski upit, navodi se u ponovljenom odgovoru.

Jedno od novinarskih pitanja je bilo tko to radi, zbog čega i hoće li Grad Zadar biti odgovoran u slučaju da se sudski ustvrde oštećenja na susjednoj zgradi koja je obnovljena pod konzervatorskom paskom.

Međutim, na ta pitanja iz Grada Zadra nema očitovanja na činjenicu da te radove bez ikakve obavijesti izvodi zakupac poslovnog prostora u zgradi koja je u vlasništvu Grada. Ugovor o zakupu u mjesečnom iznosu od 6 500 eura sklopljen je s tvrtkom Red White Blue početkom 2020. godine. Ubrzo je krenula pandemija zbog čega su te godine oslobođeni od plaćanja zakupa.

Zatim smo iz Grada dobili informaciju o tome da se Red White Blue zadužuje za zakup od 1. siječnja 2021. godine. Potom je službeno potvrđeno da nisu platili ni kune. Prema posljednjoj informaciji iz Grada Zadra navodi se kako „u odnosu na plaćanje dospjelih dugovanja možemo odgovoriti kako će Grad Zadar koristiti sve zakonom dopuštene pravne mogućnosti u cilju naplate svojih potraživanja".

I nakon toga se postavlja pitanje kako je moguće ugovoriti na pet godina zakup poslovnog prostora u kojem se najavljivalo otvaranje baštinskog hotela. Prvo je došla korona, pa arheološka istražianja da bi se ustanovila vlaga, a sada se već mjesecima radi na etažiranju. O čemu se tu zapravo radi? Umjesto jasnih odgovora, iz gradske uprave koja tu svakodnevno prolazi, daje se pravnička formulacija na već postavljeno pitanje: ima li zakupac suglasnost Grada Zadra da izvodi radove nepoznate namjene u dvorištu i izvan gabarita prostora koji mu je dan u zakup. U svibnju su rekli da nema.