Centar za mlade zvan čežnja, bit će otvoren na proljeće za korisnike. Zapravo nitko ne može precizirati taj dan, ali je izvjesno da su radovi na tom EU projektu pri samom kraju. U zakašnjenju od barem 10 mjeseci u odnosu na početak radova u veljači 2020. godine kada je u posao od 32 milijuna kuna uveden splitski Brodomerkur.

Da je uređenje zdanja od 4500 metara četvornih u završnoj fazi obrtničkih radova uvjerili smo se prošli tjedan u obilasku sa „stručnim vodičima": Antom Ćurkovićem, pročelnikom za EU fondove i Ivanom Plazinom, višim stručnim suradnikom iz tog odjela koji je bio angažiran na praćenju gradilišta.

Građevina od 4500 metara četvornih preuređena je i dobila je novu namjenu prema davnom napravljenom i nedavno usklađenom projektu Atrija. Dio od 1200 metara četvornih u prizemlju pripada Gradskoj knjižnici. Iz Atrija su projektirali spoj, tzv. toplu vezu koja će biti otvorena kada se taj prostor opremi. Parket, čije je postavljanje u tijeku, također je topla poveznica u proširenju Gradske knjižnice. Ostatak prostora je raspoređen u dvorane, stan za gostujuće umjetnike, tzv. rezidenciju, urede i najveću dodanu vrijednost tom prostoru.

Natkrivanjem atrija, što je jako dobro izvedena arhitektonska intervencija, dobila se multimedijalna dvorana od 500 kvadrata plus bočni prostor u cijeloj dužini za režiju, odnosno tehničko opsluživanje dvorane. U odnosu na nove dvorane koje kao da "niču" kroz zadarske EU projekte, ova će biti najveća. Dvorana u Centru moći će se koristiti za kulturne i zabavne događanje, ali i za kongresni turizam, navodi Ćurković. Za njega je prostor otvorena priča koja će se fiksirati u budućnosti njegovog korištenja.

Za buduće korisnike uređene su dvije polivalentne dvorane od 160 metara četvornih koje se mogu pregraditi već ugrađenom harmonikom. Uz te dvije dvorane, na katu su još četiri veće i dvije manje dvorane u koje je također ugrađen dio opreme. S druge strane se nalazi 12 ureda na koje dolazi staklena stjenka.

U tijeku ovog projekta, Šime Erlić koji ga je vukao do ostvarenja, u ulozi državnog tajnika donosi Gradu Zadru dodatni ugovor za uređenje okoliša s postojećim parkiralištem. Dodatni iznos za preostale radove je 3.6 milijuna kuna.

Sve je spremno za natječaj za izvođenje radova kojem se pročelnik Ćurković nada početkom veljače. Prije kompletnog uređenja okoliša Centar za mlade ili kako ga nove snage u gradskoj vlasti žele preimenovati u Centar za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade, on će biti otvoren.