Kineskinje iznad tridesete gotovo da se mogu oprostiti od planova o udaji. Dobro obrazovanim, uspješnim ženama nije lako u patrijarhalnom društvu u kojem se očekuje da muškarac i dalje vodi glavnu riječ.

Uspješne neudane žene u Kini koje su ušle u kasne dvadesete sve se više nalaze pod pritiskom obitelji, prijatelja, pa i kineske vlade, koji od njih očekuju da pronađu partnera i da se udaju. Naime, kad napune trideset, obilježene su kao "stare frajle" ili, kako ih u Kini nazivaju, "žene ostaci", te su veliki izgledi da se neće udati.

Mnogi ljudi vjeruju da ima nekoliko razina neudanih žena obilježenih kao "ostaci": prva razina su žene između 26 i 27 godina, koje nazivaju "ostacima borcima", zatim dolaze one između 32 i 35 godina starosti, koje zovu Bišengke, te na kraju one starije od 35 godina koje društvo smatra beznadnim slučajevima i koje nose naziv "žene ostaci visoke razine".

Iako u Kini, zapravo, ne vlada manjak muškaraca, i muškarci i žene moraju se boriti s patrijarhalnim društvenim strukturama prema kojima muškarac mora biti nadmoćan nad ženom kad se radi o plaći, obrazovanju i imetku.

'Moji prijatelji će mi pomoći, baš kao što ću i ja njima'

"To vodi do fenomena da muškarac A-klase ženi ženu B-klase. Muškarac B-klase vjenčat će se ženom C-klase, a muškarac C-klase ženom D-klase. Samo žene A-klase i muškarci D-klase ne mogu naći partnere", kaže TV-voditeljica Ni Lin, koja vodi poznatu emisiju u kojoj se spajaju parovi.

Jedna od takozvanih žena A-klase je specijalistica za unutarnji dizajn Da Lu. Ona potječe iz pokrajine Junan na jugozapadu Kine, a u Peking se doselila prije pet godina. Kaže da se u početku jako trudila pronaći partnera, ali da nije bilo lako izgraditi stabilniju vezu. "Brak nije bio ono što sam željela", kaže. "Jednostavno sam željela raditi nešto za sebe."

Sad kad su joj 42 godine, njezina obitelj i njezino društvo su zabrinuti za nju. "Pritisak ne dolazi samo od članova obitelji, nego sa svih strana", priča ona za Deutsche Welle. No, ne brine previše oko toga i pitanja hoće li uskoro pronaći muža. Trenutačno, kaže, u potpunosti uživa u životu i u svojoj karijeri, te tvrdi da ima dovoljno prijatelja koji joj prave društvo. "Moji prijatelji će mi pomoći, baš kao što ću i ja njima pomoći kad me budu trebali", kaže Lu.

Znanstvenica Sandy To tvrdi pak da vlada "krivi ove žene što se nisu udale" i da "oni misle da su žene same krive za ovakve uvjete, jer su preizbirljive kad se radi o muškarcima, kao i zbog toga jer su previše orijentirane na karijeru da bi se bavile brakom". Ipak, smatra da će dugoročno fenomen "žena ostataka" vjerojatno nestati jer će s većim brojem dobro obrazovanih žena muškarcima postajati sve teže pronaći žene koje će moći smatrati inferiornima.