Sutra (petak) u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održat će se javna prezentacija projekta pod nazivom Vertical Dance Platform Croatia - Zadar autorice Marije Šćekić, začetnice vertikalnog plesa u Republici Hrvatskoj. Projekt se odvija u okviru međunarodnog projekta pod nazivom Vertical Dance Forum, sufinanciranog sredstvima programa Europske Unije (Kreativna Europa 2017-2019).

Neka od pitanja o kojima će autorica govoriti su što je vertikalni ples,  kakvi su uvjeti rada u RH, kako vertikalni ples može doprinijeti promociji i zaštiti kulturno-prirodne baštine RH s naglaskom na Grad Zadar, te će iznijeti i plan osnivanja Histeria Nova Vertikalnog trening centra u Sv. Filip i Jakovu.

Na kraju predavanja bit će prikazan kratki autorski film Marije Šćekić pod nazivom Babine suze, posvećen Mariji i Josipu Ramić (posljednjim stanovnicima Paklenice), snimljenim u suradnji sa Nacionalnim parkom Paklenica i u koprodukciji sa FILM 54. u sklopu prvog vertikalnog plesnog projekta u RH pod nazivom Vrata Velebita. Film je osvojio Blue Sun Nagradu za 1. mjesto na IX Paklenica Film festivalu.