Chef Josip Vrsaljko priprema za vas Pile s njokima i keljom! Ukusno jelo pripremljeno je od kelja uzgojenog na poljima zadarskog zaleđa! Sastojke za pripremu ovog jela pronađite u Sonik trgovinama diljem Zadarske županije.

Uz #KupujmoLokalno košarice, u kojima ćete pronaći svježe voće i povrće uzgojeno na poljima zadarskog zaleđa, Sonik vam nudi i sve vaše omiljene proizvode po super cijenama.

 


View on YouTube

PILE S NJOKIMA I KELJOM 

SASTOJCI:
- 1 pile cca. 1800 g. „Cekin"
- 1/2 kelja, svježeg
- 1 kapula (rezana na male kockice)
- 2 pomidora (bez ljuske i sjemenki), izrezan na male trakice
- 150 ml. pilećeg temeljca
- 150 ml. vrhnja 35%mm
- 20 g. parmezana(ribanog) „Domaća kravica"
- sol „Solana Nin", papar
- 50 g. maslaca „Domaća kravica"
- Ulje suncokret (za prženje)
- Njoki 500 g. „Marex-gel"

PRIPREMA:
1. Izrezati kelj na tanke rezance debljine 5 mm. Staviti kelj u kipuću vodu da kuha 3 minute. Izvaditi kelj u vodu i led da se naglo zaustavi proces kuhanja. Procijediti kad se ohladi.
2. Pile rasjeći na komade (batak, zabatak, file). Posoliti i popapriti, a zatim popržiti u plitkoj masnoći, samo da dobije koricu (da se zatvore pore). Odložiti u lim za pečenje te staviti peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 180°C 30-35 min.

3. U tavu, u kojoj se pržila piletina, dodati maslac i kapulu narezanu na male kockice. Dinstati dok ne omekša i ne dobije zlatnu boju. U tavu dodati pomidore i nastaviti dinstati 3 minute. Dodati temeljac i pustiti da se reducira na pola.
4. U kipuću vodu staviti njoke da se kuhaju. Kad njoki isplivaju na površinu, procijediti ih te dodati u tavu s umakom. Dodati blanširani kelj i parmezan te kuhati 1-2 min. da se umak sljubi sNnjokima. Posoliti i popapriti.
5. Izvaditi piletinu iz pećnice i servirati uz njoke i kelj.

DOBAR TEK!
Serijal Kuhajmo lokalno pratite nedjeljom, u 19:45 na zadarskoj Diadora TV i na YouTube kanalu.