Ovoga ljeta u Zadru će se prvi put održati međunarodno natjecanje - Festival dječjeg stvaralaštva pod nazivom «Djeca - za bolji svijet!» Organizacijski odbor Festivala čine: međunarodna škola «Integracija 21. st.» (Moskva), Međunarodna dobrotvorna zaklada Vladimira Spivakova, grad Zadar, Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj uz osobni angažman Veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj A. S. Azimova.

Tko čini našu budućnost? Djeca, naravno! Ona su bogatstvo svake zemlje, a nadarena su djeca - njezin intelektualni i stvaralački potencijal. Festival «Djeca - za bolji svijet!» okupit će djecu i njihove roditelje iz različitih kutaka našeg planeta, poslužiti uzajamnom prožimanju različitih nacionalnih kultura, pridonijeti razvoju i učvršćivanju međunarodnih veza na području kulture i podržati mlade talente iz različitih zemalja Europe i Azije (Rusije, Njemačke, Norveške, Izraela, Velike Britanije i Hrvatske).

Djeca će moći pokazati svoje najneobičnije sposobnosti jer su objavljene čak šest nominacija:

«KOREOGRAFIJA» - klasičan i narodni ples, sportska i suvremena koreografija, od street dancea do plesa moderna i neoklasičnog plesa;
«KAZALIŠTE» - dramska i glazbena predstava, mjuzikl i mono-predstava, teatar mode i modna revija;
«UMJETNIČKA RIJEČ» - recitiranje proze, poezije, pripovijedanje;
«PJEVANJE» - akademski i folklorni vokal (solisti, ansambli i zborovi), estradni- i jazz vokal, rock i rap;
«SVIRANJE» - solo na klaviru, duet, ansambl na klaviru (4 ruke), narodna i orkestarska glazbala (solisti i ansambli), gitara, udaraljke, orkestri;
«SLIKARSTVO I PRIMIJENJENA UMJETNOST» - crtež, proizvodi narodnih obrta, gobleni, batik (oslikavanje tekstila), oslikavanje namještaja.

Ovaj Festival otvara mogućnosti za osobno sazrijevanje, pomaže mladima da shvate sami sebe, da pronađu svoje mjesto u društvu i svijetu i da prihvate svoju jedinstvenost. Festival je izvrsna prilika za djecu od 6 do 18 godina iz različitih zemalja da komuniciraju u kreativnoj atmosferi natjecanja i praznika.

U suradnji sa svjetski poznatom Dobrotvornom zakladom Vladimira Spivakova Međunarodna škola «Integracija 21. st.» ostvarila je čitav niz zapaženih dječjih projekata (Ženeva, UN, 2002. godine; Sveučilište u Cambridgeu, 2003. godine; «Moskva dočekuje prijatelje» od osnutka do današnjeg dana i dr.).

Svečano otvaranje natjecanja-Festivala bit će 17. srpnja 2019. godine u 21 sati na mletačkom trgu u Zadru - u Atriju palače Cedulin. Nastupe i radove sudionika ocjenjivat će eminentni kulturnjaci, akademici, profesori i docenti visokih glazbenih učilišta Rusije i Europe, Grigorij Gladkov, Luko Paljetak, Jekaterina Širman, Natalija Vorobjova-Hržić, Pjotr Guljko, Jekaterina Mesner, Marija Nefedova, Tamara Kazakova i Branka Višić Karavida.

Apsolutni festivalski pobjednik dobit će Grand-Prix nagradu i premiju u visini 500 eura.