Direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka otkrio je u razgovoru za Večernji list kako će svjetska zvijezda Rita Ora baš njegovom inicijativom nastupiti u Zadru 30. kolovoza na Višnjiku.

"Za njezin dolazak najviše je zaslužan direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka, koji govori o spletu okolnosti pod kojima je došao do Rite Ore te važnosti njezina nastupa kako za Zadar tako i za Hrvatsku", piše novinar Večernjaka.

- Turistička zajednica napravila je prvi korak, a inicijativa je krenula u jednoj sasvim slučajnoj priči. Ja sam upoznao jednog gospodina iz Londona koji je prijatelj Ritina oca i majke. Ove godine bila je predviđena za organizaciju cijelog jednog glazbenog festivala, ali je nažalost otkazan, jer je glavna zvijezda Sean Paul naprasno odustao od turneje. Zatekli smo se u tom trenutku i reagirali na način da smo preko neke privatne linije došli do Rite Ore, što je velika stvar. Takav koncert trebate planirati godinu dana unaprijed i mi smo to uspjeli realizirati. Dakle, Turistička zajednica je napravila prvi korak, a sada je na mom kolegi koji rukovodi ŠC-om Višnjik da odradi ovaj operativni dio, u što ne sumnjam jer ima veliko iskustvo u organizaciji koncerata. Želimo biti urbana sredina i približiti se mladoj publici dostojanstveno i suptilno. Slučajnost je i iznimna prilika doći do Rite Ore u trenutku kad je ona aktualna i u Top 10 svjetskih izvođača. Prvi smo put u prilici mladim ljudima, a ciljamo na publiku od tinejdžera do 30-godišnjaka, dovesti zvijezdu koja je trenutačno na vrhuncu slave, pojasnio je Paleka.

Njegovu inicijativu podržao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić, koji je kao jedini član Skupštine ŠC Višnjik donio odluku o održavanju koncerta.

- Mislim da je to ujedno i nemjerljiva promocija grada i pravca u kojem grad Zadar želi ići kada su u pitanju ponuda, događanja i aktivnosti. Koliko je važan njezin dolazak, govori i veliki broj upita i rezervacija visokih dužnosnika i iz stranih država. To je također vrlo važno, ali moramo zbog sigurnosti tih osoba ostaviti to u tajnosti pa nećemo imena iznositi u javnost. To ćete svakako saznati na dan koncerta i bit ćete pozitivno iznenađeni. Zaista postoji veliki interes jer se radi o velikoj zvijezdi. Ono što sam predviđao od početka, to se i dogodilo. Međutim, kao direktor Turističke zajednice ne gledam samo na prodaju karata i noćenja, već i promociju Zadra i Hrvatske. Gotovo sam siguran da će sve velike strane medijske kuće popratiti koncert Rite Ore u Zadru. Možete zamisliti kolika je to promocija za nas. Organizacija i dovođenje svjetske zvijezde novi je trenutak za naš grad te vjerujemo da će odaziv publike biti odličan.

Zašto je koncert organiziran u dvorani, a ne na otvorenom?

- Prvobitna ideja bila je da koncert bude na otvorenom upravo da mlade privučemo i naučimo kulturi odlaska na takve manifestacije jer koncert na otvorenom drugačiji je od onoga u zatvorenom. Htjeli smo našoj mladosti u Zadru i šire omogućiti jedan takav doživljaj. Međutim, svjedoci smo vremenskih prilika, vidimo da ljeto više nije ljeto u onom klasičnom obliku, već poprima i neke druge konotacije. Vrlo se često događaju i nevremena što je i uobičajeno za Dalmaciju. S obzirom na veliki rizik lošeg vremena, nismo željeli riskirati da koncert zbog toga mora biti otkazan pa smo ga zato prebacili u dvoranu. S druge strane, koncert u dvorani znači i manje organizacijsko opterećenje, ali i manje troškove. Primjerice, neće biti potrebno osigurati zaštitu za atletsku i trim-stazu, neće biti vanjskih WC-a, broj redara bit će manji, a nema potrebe ni za podizanje krovišta iznad pozornice. Koncert u zatvorenom prostoru neće ničim umanjiti spektakularnost nastupa Rite Ore jer će dimenzije i oprema pozornice biti iste kao da nastupa na otvorenom.