Novu manifestaciju Festival mesa Zadar 2019. („Meat Me"), koji će se održati 17., 18. i 19. listopada na „Staroj pijaci" i u velikom šatoru u južnom dijelu Tržnice na Poluotoku, predstavili su danas na konferenciju za medije direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka, direktor „Tržnice Zadar" Tomislav Letinić i zadarski gastro stručnjak Renato Kraljev kao član organizacijskog tima manifestacije.

Riječ je gastronomskoj i zabavnoj manifestaciji na kojoj će se u jesenskom dijelu godine prezentirati autohtona mesna jela zadarskog kraja, javljaju iz TZ-a.

Kako je istaknuo direktor TZ-a Paleka, ovogodišnji prvi Festival mesa u Zadru je svojevrsni pilot projekt koji ima ambiciju postati značajna gastronomska i turistima zanimljiva manifestacija u posezonskom periodu. Paleka je objasnio kako su u organizaciju Festivala „Meat Me" uključene sve najpoznatije zadarske mesnice, odnosno obitelji mesara s dugom tradicijom (Biloglav, Ikić, Paleka, Gobin, Lukin, „Poličanka" te trgovački lanac „Metro") koji će donirati sve mesne sirovine, ali i brojni zadarski restorani, zatim vinari iz Udruge vinara Zadarske županije, sirari, zadarski pivari, proizvođači povrća, tartufar Ivica Matak, Hotelijersko-ugostiteljska i turistička škola i Poljoprivredno prehrambena škola „Stanko Ožanić" te mnogi drugi.

Direktor „Tržnice Zadar" Tomislav Letinić je na konferenciji za novinare objasnio kako je prostor „Stare pijace" prvenstveno i uređen za prezentaciju autohtonog nasljeđa zadarskog kraja, pa tako i gastronomskog, a da je osobito zadovoljan da će zadarska tržnice jednog od tri festivalska dana oživjeti i navečer kada će biti organiziran veliki grill party s koncertom grupe „Bang Bang".

Chef Renato Kraljev objasnio kako će se festivalski program odvijati na tržnici od 10,30 do 13,30 sati sva tri festivalska dana, te da će svaki dan imati svoju temu: prvi dan će to biti janjetina, drugi piletina i pulastar, a treći svinjetina i teletina. U prvom dijelu svakog tematskog dana zadarski će kuhari pripremati tradicionaolna jela od tih vrsta mesa, a u drugom, iza cocktail stanke od „Maraskinih" pića, iste će se vrste mesa pripremati na roštilju. Kuhari koji su angažirani na „Meat Me" su Klaudio Mrkić, Tomislav Karamarko i Josip Vrsaljko.

Priče na temu mesa i jela od pojedine vrste uz male radionice mesarskog tranširanja i pripreme jela vodit će poznata RTL-ova novinarka Nikolina Radić, a cijeli će program svakog jutra biti popraćen glazbom „uživo".

Na konferenciji za novinare organizatori su naglasili kako će sav prihod od prodaje jela biti doniran Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar. Cijena jela s prilogom bit će 20 kn, cijena salate 5 kn, a cijena pića 10 kn.

Organizatori prvog Festivala mesa „Meat Me" predviđaju da će se u tri dana, odnosno u tri jutarnja i jednom večernjem programu biti pripremljeno do 2.000 mesnih obroka.

U tri festivalska dana i kuharske radionice „Cooking Class" biti tematski uklopljene u „Meat Me" te će u popodnevnim satima biti posvećene jelima pripremljenim upravo od onih vrsta mesa koje će pojedinog dana biti tema zbivanja na „Staroj pijaci".