Dojava čitatelja kako se u Zadru na Boriku, u Burgers & More, jedu najbolji burgeri u gradu, zagolicala je maštu brojnih čitatelja, ali i naše novinarske ekipe. Zato smo ovog tjedna sami odlučili provjeriti jesu li to prazne priče ili istina, pa smo na put poveli dobro poznati radijski dvojac - Prtu i Davora. U eteru bez dlake na jeziku, i ovog će ga puta upotrijebiti kako bi dočarali kvalitetu ili nekvalitetu servirane hrane.

Dok smo putovali prema našem odredištu, Prte je ozbiljno nakanio naručiti vegetarijanski burger, a Davor onaj koji „najslabije" ide. No kada smo suočeni s jelovnikom, sve pripreme u trenu su pale u vodu. Sočni bokuni peciva, mesa i priloga bacali su nas s jedne opcije na drugu, dok izbor nismo suzili na pet burgera - Royal (ovaj je najskuplji!, rezimirali smo), BarBaQ, a Prte je Veggie zamijenio Dalmatianom, koji umjesto mesa ima tunu s grila, dok su čak dva - Premium i Truffle - odabrana zbog umaka od zadarskog tartufa. Posljednje što smo očekivali da ćemo naći u objektu brze prehrane je nadaleko poznati zadarski tartuf, kojega na svome OPG-u uzgaja Ivica Matak.

Kako je ponuda Burgers & More značajno šira od samih burgera - ima tu i pilećih krilaca, bifteka, ramsteka, tortilla (uključujući vegansku), salata, poželjeli smo dodati još nešto iz menija, pa smo naručili salatu s tunom. Kako nismo pazili na mala slova u meniju, sa svakim burgerom stigla je i porcija krumpirića, koji ulaze u cijenu.

Od lovačkih priča naših voditelja spasila nas je brza usluga, jer su burgeri zajedno s prilozima već za petnaestak minuta bili na stolu. Prvo fotografiranje, a onda i procjena - jesu li zaista toliko dobri kao u pričama koje kruže uokolo. Vanjski dojam - desetka.

Premium i Truffle

Ova smo dva burgera odabrali zbog već spomenutog umaka od zadarskog tartufa. U jedan i drugi idu juneće meso i matovilac, a dok u premium ide camembert, u Truffleu smo dobili ementaler i gljive s grila. I jedan i drugi opravdali su očekivanja i prvi nestali s naše trpeze. Davor, koji ima najviše iskustva s tartufima, komentirao je kako je najvažnije da je postignuta idealna kombinacija tartufa i ostalih sastojaka, jer kada ova plemenita gljiva preuzme cijeli burger, postane teško jestiv. U ovom slučaju - desetka i jednom i drugom.

BarBaQ


Ovo je burger koji se najčešće naručuje i kojemu se gosti često vraćaju, reklo nam je osoblje. A uz standardne priloge tu je i nekoliko komada pancete s paniranim lukom (rekli bismo - kapulom). Nekako je od cijelog priloženog menija najbliži ponudi koje imaju poznati lanci brze prehrane, s jednom velikom razlikom - od ovog sočnog mesa moglo bi se složiti šest-sedam burgera kakve vam podvaljuju u njima. Još jedna desetka.

Royal

Royal smo naručili kao najskuplji burger iz ponude. Kad je serviran, brzo smo otkrili razlog - umjesto jednog komada mesa od 180 grama, ovdje su se između peciva i priloga smjestila dva komada junetine, odnosno 360 grama mesa.
- Tko ovog pojede, može biti siguran da će tu večer moći...
- Prte!, povikali smo i uspješno ga zaustavili u pokušaju najkraće ocjene.
- Dobro, dobro... Tko dođe s gospođom, naruči ovaj burger i uspije ga pojesti, može se u svakom pogledu nadati uspješnoj večeri.
Osim dva komada mesa u burgeru smo našli sir, dimljenu slaninu, zelenu salatu, rajčicu s grila, sve utopljeno u BBQ umak. Nije Prtina ocjena bila bez vraga.

Dalmatian

Ni sami nismo znali što očekivati od ovog burgera, u kojemu umjesto junetine serviraju tunjevinu s grilla, začinjenu maslinovim uljem, zelenom salatom te domaćim umakom od češnjaka (evo „pravog" luka). Znamo da je dojam s papira ili ekrana da će burger biti suh i nejestiv. E pa upravo suprotno. S razlogom, ovo je pobjednik naše večeri - mekana tunjevina s grila „utopljena" u umaku i salati, naš je siguran izbor broj 1 sljedećeg posjeta. Ne da je desetka, nego stotka!

Salata s tunom

Kažimo i da je salata s tunom stigla „za zabavu" odmah nakon narudžbe. Servirana u tradicionalnoj zdjeli, ona je idealna za ovakvo veselo društvo i pripremu za glavni obrok. Da, riječ je o istoj tunjevini kao u hvaljenom burgeru, tako da joj zamjerku nismo uspjeli pronaći.

Za kraj...

Za neku drugu priliku, jer u nas više ni maslina nije mogla stati (da, i one idu uz burgere), ostaju nam American (s prženim jajima), Italian (pršut i mozzarella), Balkan (kajmak-kupus), Classic, Chicken, neprežaljeni Veggie te Julienne hot. Zašto Julienne i zašto hot, najbolje da provjerite sami, pa njegovu ocjenu i ocjene drugih burgera podijelite i s nama. Povedite i djecu, jer u ugodnom ambijentu mogu uživati u dječjim burgerima. Možda se i sretnemo na adresi Antuna Gustava Matoša 40.