Knjižničar zadarske Gradske knjižnice Ante Kolanović svakog tjedna na Radiju 057 daje tjedne preporuke za nove knjige i stripove za sve ljubitelje dobrog i kvalitetnog štiva!

Ovotjedna preporuka, roman "Atlas oblaka", satkan je od šest pripovjednih niti, u kojem se muzikalno virtuozno i jezično raskošno isprepleću znanstvena fantastika, politički triler i povijesni pastiš.

Priča seže unatrag u devetnaesto stoljeće, kolonijalizam i divljaštvo na otocima Pacifika, te unaprijed u mračnu budućnost, onkraj sloma civilizacije.

Idealistični Amerikanac 1850. nevoljko plovi Tihim oceanom; razbaštinjeni skladatelj na prevaru se uvlači u dom sifilisom shrvana genija; kalifornijska novinarka istražuje zataškanu tajnu projekta nuklearke; mali nakladnik bježi od kriminalca kojemu je objavio nenadani bestseler; klonirana restoranska poslužiteljica čeka izvršenje smrtne presude zbog protukorpokracijskog djelovanja; a Zachary, mladić s postapokaliptičnih Havaja, svjedoči sumraku znanosti i civilizacije - to su redom pripovjedači Atlasa oblaka.

Mitchell briše jezične, žanrovske i vremenske granice nudeći razmišljanje o ljudskoj volji za moć i pogibeljima u koje nas ona može odvesti.

Uzevši roman "Atlas oblaka" za predložak, Lana i Andy Wachowski te Tom Tykwer snimili su 2012. godine istoimeni film.