Gost prošlotjedne emisije "Na mladima svijet ostaje" bio je Filip Rušin, 26-godišnji "zadarski" Slovak koji u Zadru živi već šest godina. On je ujedno i prvak je Slovačke 2018. u beatboxu, član a capella grupe A.K.A Crescendo, benda Matija Cvek & Funkensteins i benda No Ordinary, beatboxom je "probudio" Beethovena u Kneževoj unplugged, a u Zadru je otvorio i prvu školu beatboxanja u Hrvatskoj.

- Sve je krenulo davne 2007., kada sam imao 13 godina. Prvi put sam se s beatboxom susreo na videu koji sam pogledao na Internetu i tada je cijela škola krenula s tim - bio je to prvi boom beatboxa i prolazni trend u to vrijeme. Nakon mjesec dana dana većini je dosadilo, a ja nastavio učiti i s vremenom postajao sve bolji i bolji. A zbog mojih "zvukova" moja me sestra dan danas baš i ne voli, smije se Filip.

Za dobar beatbox nastup zaslužno je Filipovo iskustvo, mikrofon i dobar tonac, a u budućnosti planira uključiti instrumente ili uređaj za višekanalno snimanje.

- Svakoj prilici, odnosno nastupu nastojim se prilagoditi prilikom prezentacije beatboxanja na pozornici. Imam svoje rutine koje izvodim godinama, ali prijelazi između pjesama su drugačiji. Glazba je za mene najbolji prijatelj. Inspiracija se uvijek "zalijepi" za mene, a za svaku pjesmu koju slušam, imam svoj način percipiranja iste, odnosno onog na što se u tom trenutku fokusiram. Na primjer, imao sam fazu kada uopće nisam slušao tekstove pjesme, sve je bilo u ritmu, akordima, strukturi... Vjerojatno mi je zato beatbox bio puno draži jer je to živo produciranje. Od žanrova mene su najviše utjecali rock, country, reggae i elektronska glazba. Volim pratiti različite glazbenike i njihov rast kroz godine, otkriva ovaj mladi Slovak.

Glazbena suradnja s Matijom Cvekom nastajala je kroz prijateljstvo, a sve je počelo kada je s a capella grupom Crescendo objavio obradu pjesme "Visine". Ovaj zadarski beatboxer u njegovom bendu našao puno prostora za daljnji rad i usavršavanje. A kad ne usavršava sebe, to isto radi sa  drugim mladim zaljubljenicima u beatbox.

- Ideja se rodila s ciljem širenja beatbox scene među zadarskom publikom. Prva radionica krenula je od Udruge CINAZ, a na nju je došlo tek jedno dijete! Međutim, kada sam vidio da to jedno dijete ima toliku želju za znanjem i učenjem, to je bila moja prva mala pobjeda i rezultat. Jednostavno sam vidio sebe u njemu. Broj polaznika u mojoj beatbox školi se s vremenom povećavao, a sada ima 13 polaznika iz cijele Hrvatske, pa i šire, što je zapravo omogućio prelazak u virtualni svijet. Možemo reći da nam je korona pomogla u tome da se još više širimo, kaže Filip koji rad s djecom opisuje kao "težak, ali iznimno zahvalan".

Na radionice koje se održavaju online, može se prijaviti preko Filipovog Facebook profila ili udruge In Flux.

- Drago mi je kad vidim rezultate, odnosno kako djeca reagiraju na beatbox, jer to nije samo glazba već nas uči i kreativnosti, karakteru i onome imamo u sebi, a što neki stariji zaboravljaju. Daljnji uspjesi ovisit će o prioritetima svakog čovjeka i spremnosti na ulaganje u ono što voliš, zaključuje ovaj glazbenik koji usprkost talentu i temeljnom glazbenom obrazovanju kojeg ima svakodnevno trenira i po šest sati.