Sutra počinje 9. Festival smokava, koji se ove godine održava pod sloganom „U se, na se,…
– Moto je “u se, na se…” jer smatramo da smokvi ne treba promocija u tom smislu. Ona se jako puno koristi, a nekad i zlorabi od određenih internet stranica i časopisa. Dijelom “U se” nastojimo poticati konzumacije smokve kroz ovaj festival, na način da se u sezoni što više konzumira, ali i da joj se i nakon sezone produžuje život kroz razne delicije. “Na se” se odnosi na dio koji smo predstavili prilikom predstavljanja festivala, rekla nam je organizatorica Sandra Babac, vlasnica OPG-a Damjan Babac.
Naime, šinjorina smokva, poznata mermelada od smokava, ovom je prilikom dobila svoje dizajnersku haljinu i prsten. Nagrađivani dizajn omotnice mermelade od smokve bio je inspiracija zadarskoj modnoj kreatorici Adi Duki za izradu haljine u obliku smokve, dok je Antonija Gospić, zadarska dizajnerica nakita od stakla, izradila prsten smokve.
Festival traje do 13. srpnja i donosi pregršt događanja za posjetitelje.
– U petak je glavni događaj, Gastro smokva, kad je Muzej antičkog stakla “the place to be”. Naši ugostitelji pokazat će što se sve od smokve može raditi. Bit će tu i pivo, a jedna naša zadarska dizajnerica inspirirana smokvom pokazat će, post festum, odjevne modele, otkrila nam je Babac te nadodala da je oko festivala toliko pozitivne energije.
Tako je, primjerice, otok Pašman samoinicijativno postao otočka destinacija Festivala smokava. Stoga će u petak posjetitelji Festivala klapske pjesme moći kušati delicije od omiljenog voća.
Radionica je dio projekta Erasmus+ KA102 „Creative Pastry I 2015-2017“ u partnerstvu s I.E.S. Namijenjena učenicima i javnosti za ograničen broj sudionika. Prijave za sudjelovanje primaju se najkasnije do četvrtka, 8.9. do 19:00 na broj kontakt osobe: Kristina Lončar Mobitel: 095 9208533