Svečana atmosfera vladala je u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije gdje je župan Stipe Zrilić primio dobitnike priznanja Suncokret ruralnog turizma i oznake Hrvatski otočni proizvod te nagrađene na ovogodišnjoj Sabatini i Noćnjaku.
Župan je čestitao nagrađenima, naglasivši kako su u vremenu gospodarske krize u kojem živimo najbolji primjer kako je za prevladavanje krize najvažnija želja za radom, dobra volja što rezultira stvaranjem kvalitetnog domaćeg, hrvatskog proizvoda koji prepoznaje i tržište i struka.
Župan je istaknuo značaj razvoja ruralnog područja, koje čini veći dio županije, te činjenicu da je više od 1.5 tisuću ha poljoprivrednih površina u našoj županiji pod vinogradima; što je oko 7% u RH; a gotovo 3 tisuće pod maslinicima; što je oko 17% u RH. 351 poljoprivredno gospodarstvo registrirano je kao proizvođač vina. Županija je od 2006. godine do danas sufinancirala višegodišnje nasade sa 6.100.000,00 kuna čime je kupljeno 356.203 sadnica maslina i 1.504.587 loznih cjepova.
Također, naglasio je i značaj razvoja ruralnog turizma te uzvanicima skrenuo pozornost na postojanje mrežnih stranica Agroaturizam www.agroturizam-zadar.hr na kojima i oni mogu predstaviti svoja gospodarstva i proizvode te dodao kako Zadarska županija provodi i projekt izrade smeđe signalizacije Ceste vina, ulja i sira Zadarske županije kojom se obilježavaju agroturistička gospodarstva.
Župan je pohvalio i male proizvođače na otocima kojima u njihovom radu i prepoznatljivosti njihovih proizvoda znači jako puno oznaka Hrvatski otočni proizvod, koja se dodjeljuje već nekoliko godina s ciljem identifikacije i distribucije kvalitetnih otočnih proizvoda.
Prisutnima su župan i njegovi suradnici darovali knjigu Upravljanje EU projektima kako bi iz nje mogli dobiti temeljna znanja za pripremu budućih projekata jer je potrebno prilagoditi se novim načinima financiranja putem natječaja za sredstva EU fondova iz kojih će osobito za ruralni razvoj biti moguće dobiti znatna sredstva.
Julijana Radović, predstavnica Klastera Hrvatskog otočnog proizvoda, u ime nagrađenih zahvalila je županu na primanju te Županiji na potpori, a svim dobitnicima priznanja poželjela uspješan budući rad na razvoju ruralnih područja.
– Ove godine otok Pašman dobio je 14 oznaka za Hrvatski otočni proizvod na što smo jako ponosni jer oznaka predstavlja izvornost i kvalitetu. Naši proizvodi se na navedeni način brendiraju i postaju prepoznatljivi na tržištu. Cilj općine i turističke zajednice otoka Pašmana je domaćim i stranim gostima ponuditi izvorne otočne proizvode. Ruralni razvoj je naša budućnost, istaknula je Julijana Radović.
Među uzvanicima bio je i Mile Vrsaljko iz Nadina koji je na Sabatini koja se održala u Mlinima kraj Dubrovnika dobio brončanu diplomu za kvalitetu otvorenog vina od višnje maraške i srebrnu medalju za sortu merlot na nedavno održanoj Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu.
Na OPG-u Vrsaljko uzgajaju vinograd sa 13 000 trsova, sorti plavina, debit, maraština, syrah i merlot, zatim maslinik koji broji 200 stabala, gdje je najviše zastupljena sorta oblica i nasad višnje maraške na kojem se nalazi 250 stabala.
Samozatajna i vrijedna obitelj živi od poljoprivrede, a svoje proizvode prodaju na kućnom pragu. Kontinuirano od 2007. godine na mnogobrojnim manifestacijama u Dalmaciji osvajaju medalje za svoje vino i maslinovo ulje koje nosi eko certifikat.
– Na našem OPG-u uz maslinike imamo i stabla smokve, tako da od suhih smokava radim liker i razne kolače. Htjela sam proširiti asortiman pa sam počela od zelenih smokava proizvoditi džemove sa dodacima šljive, ružmarina, lavande, mirte, origana, divlje naranče, koromača, kadulje i čokolade. Bavljenje proizvodnjom navedenih proizvoda predstavlja mi hobi ali i izvor zarade, kazala nam je Vesna Zalović.
Rajna Brzić novu namjenu podarila je “kunjskoj spari”, tako što ju prezentira kao suvenir ispunjen lavandom.
– Odlučila sam “kunjsku sparu” predstaviti kao suvenir ispunjen lavandom da bi naše mlade generacije naučile da je “kunjska spara” podmetač za glavu na kojem su naše bake i prabake nosile teret i koju su dobivale u “dotu” prilikom udaje. Mislim da sam ovim postupkom “kunjskoj spari” podarila vrijednost koju zaslužuje i to me veseli. Također se radujem manifestacijama koje slijede na kojima ću prezentirati svoj suvenir.