Na kninskom Veleučilištu Marka Marulića predstavljena je specifikacija proizvoda Dalmatinska janjetina, koja bi uskoro mogla dobiti oznaku izvornosti.
Riječ je o projektu kojeg posljednjih godina provode Šibensko-kninska, Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom, zadarskim Sveučilištem i kninskim Veleučilištem.
Na području triju županija, naime, najviše je uzgajivača dalmatinske pramenke. Po vjerodostojnim podatcima, procjenjuje se da ima oko 300 tisuća grla te ovce koja tradicionalnom prehranom dalmatinskim biljem daje prepoznatljivo i iznimno ukusno meso.
Specifikacija će za mjesec dana biti upućena Ministarstvu poljoprivrede, a resorno tijelo dokumente će poslati Komisiji za poljoprivredu u Bruxellesu koja odobrava oznaku izvornosti. Inače, prema riječima Marine Krvavica, prodekanice kninskog Veleučilišta i voditeljice projektnog tima, cilj projekta je zaštiti pravu dalmatinsku janjetinu.