Stekli smo zanimljivih iskustava i stvorili kontakte koji će nam pomoći u unapređenju ugostiteljsko – turističkog sektora u našoj zemlji, ustvrdilo je 14 sudionika programa stručnog usavršavanja koji su posredstvom Udruženja obrtnika Zadar 15 dana boravili u Rimu, Parizu i Plymothu.
Riječ je o projektu koji je s 30 tisuća eura financiran unutar europskog Programa cjeloživotnog obrazovanja. Sudionici su obilazili restorane, male hotele, turističke zajednice i agencije. Jedna od njih bila je i Martina Martinović Stošić iz autokampa Planik u Ražancu. Ona je 15-odnevnu radionicu pohađala u Parizu…
“Tamo smo jedan dan posjetili njihove kuhinje specijalizirane za slastice i pekarske proizvode, zatim smo posjetili i restoran gdje smo doznali da je deficitarno zanimanje u Parizu upravo zanimanje kuhara, onda smo jedan dan imali radionicu kuhanja u velikom trgovačkom lancu gdje smo spremali tartar od lososa i desert od jagoda, prenijela je Martinović Stošić.
Stekli smo puno novih iskustava i stvorili kontakte koji će nam pomoći u unapređenju posla, složni su bili nazočni sudionici programa Croatian Vetrpro in catering. 14 osoba iz raznih djelatnosti vezanih za ugostiteljstvo 15 dana je boravilo u Rimu, odnosno u Parizu ili Plymothu u Velikoj Britaniji. Projektu je s 30 tisuća eura financiran unutar europskog Programa cjeloživotnog obrazovanja.
Sudionici su kroz radionicu usavršavali znanje engleskog jezika, a kako je izgledao drugi dio stručne poduke profesorica Tanja Mešić Molnar iz zadarske Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole, koja navodi kako su gastro-ponudu Rima upoznali kroz posjete različitim restoranima.
– Posjetili smo i njihovu Obrtničku komoru, bili smo na tržnicama, sve u svemu ja bih svakome poručila da se takva prilika ne smije propustiti jer sva ta znanja možemo primijeniti u svom poslu, navele je.
Agencija za program i mobilnost EU nudi još sličnih projekata, kazala je tajnica Udruženja obrtnika Zadar Renata Marušić dodavši kako se pri oglašavanju novog nada još većem odazivu osoba uključenih u razvoj turističko – ugostiteljskog sektora.
Predsjednik sekcije za ugostiteljstvo i turizam Udruženja obrtnika Robert Kovačević nada se da će sudionici moći na svojim radnim mjestima primijeniti bar dio novih znanja jer mi moramo mijenjati odnos prema gostu, poručio je KOvačević.