Rješenjem Zavoda za vinarstvo još je jedno ovdašnje, odnosno ravnokotarsko vino dobilo oznaku – vrhunsko kao najvišu kategoriju po kojoj se u Hrvatskoj ocjenjuju vina.
Riječ je o cabernet sauvignon – Kotar Superior Poljoprivredne zadruge Masline i vino (MasVin) iz Polače, a sa vinotočja kod Tinja.
Uvjet za ovakvu oznaku u Hrvatskoj je da vino dobije više od 85 bodova od panela kušača enologa, nakon što je dobilo kemijsku i sve druge analize koje ga takvim prepoznaju.
Treba kazati da smo s ovom klasičnom francuskom, odnosno sortom bordeuxa postigli vrlo zapažene rezultate jer je i prvo ovdašnje vrhunsko vino, ono Šime Škaulja bio cabernet, a niz ih je potom koji su dobili takve oznake, pa do dosada dva srebrna Decantera u Londonu uz pregršt drugih nagrada i priznanja. Bit će da ova sorta ljubi Kotare.
Istaknuti rezultati MasVina ovim su nastavljeni. Radoslav Bobanović, Željko Uzelac i kompanjoni prije svega su maslinari s 45 hektara, odnosno drugim (za sad) nasadom maslina u Hrvatskoj. No na 10-ak hektara vinograda postižu iznimne uspjehe. Pored sadašnje vrhunske oznake takve već imaju i njihov syrah (shiraz), muškat žuti, merlot.
Vinarima, osim potvrde vrijednosti rada oznaka vrhunsko, kada je sve drugo na tržištu dobro i normalno omogućuje i 20-ak posto veće cijene od onih za kvalitetna vina.
Uz zadovoljstvo što su dobili ovu oznaku i ovi, i drugi, ovdašnji vinari požalili su nam se i na neke ovdašnje institucije koje na svojim prijamima i domjencima počaste s – makedonskim vinima.
Konkretno, dogodiloi se to na proslavi Dana župaanije gdje je catering imala Zračna luka Zadar koje je u svojoj ponudi imala isključivo makedonsko vino. Kako bi se što bolje zalio hvalospjev o zadarskom vinogradarstvu i vinarstvu u usponu, izrečen na svečanoj skupštini .