U korizmeno vrijeme često se pitate što ukusno pripremiti, a da to nisu standardni recepti za riblja jela. Svakoga petka sve do Uskrsa donosimo Vam zanimljive recepte za spremanje ribe iz Cromarisa koje preporučuju vrhunski kuhari.
Fileti kornatske hame u poriluku
2 fileta Cromaris Kornatske hame (svaki oko 300-400 g)
maslinovo ulje
sol i papar
limunov sok
3-4 deblja poriluka
svježi bosiljak
4 krumpira
svježa kadulja ili ružmarin
Odvojite kožu sa fileta hame ako želite. Narežite filete na 3 ili 4 manja komada. Posolite, popaprite, pokapajte limunovim sokom i maslinovim uljem. Odstranite tamno zelene dijelove poriluka, zarežite do pola svaki cijelom dužinom i dobro isperite od eventualnog blata među listovima.
Kuhajte poriluk u kipućoj slanoj vodi 5-7 minuta. Ocijedite i odvojite slojeve. Osušite dobro svaki sloj poriluka na kuhinjskom papiru. Položite 2 ili 3 (ovisno o veličini komada ribe) lista poriluka jednog uz drugi, tako da se lagano preklapaju. Položite komad ribe na donju polovicu poriluka i zamotajte ju poput paketića. Ponovite sa ostatkom poriluka i ribe. Zagrijte pećnicu na 220°C.
Za prilog, ogulite krumpir, operite ga i narežite na ploške od oko 7 mm. Kuhajte krumpir u kipućoj slanoj vodi 7 minuta, dok nije malo omekšao, ocijedite i osušite na kuhinjskom papiru. U zdjeli začinite krumpir sa soli , paprom, maslinovim uljem i listićima kadulje. Položite krumpir u jednom sloju na lim, zajedno sa listićima kadulje i pecite oko 30-35 minuta, dok nije zlatne boje.
U međuvremenu, zagrijte tavu na laganoj vatri. Premažite poriluk oko ribe za maslinovim uljem i pecite, prvo na strani gdje se spajaju listovi poriluka, nekoliko minuta, dok poriluk ne dobije zlatnu boju. Okrenite i pecite na drugoj strani, dok poriluk ne dobije boju i riba ne pobijeli. Poslužite ribu sa pečenim krumpirom i po želji pokapajte sa još malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja.