U prosincu 2012. britanski znanstvenici proveli su istraživanje na 300 pacijenta u 13 bolnica u kojem su koristili teobromin, ekstrakt kakaa, koji se pokazao kao uspješno sredstvo protiv kroničnog kašlja.
Britanski stručnjaci su u sklopu novog istraživanja o liječenju kašlja koristili po 1.000 mg teobromina dva puta dnevno, u razdoblju od dva tjedna. Za usporedbu, čokoladica koja ima barem 70 posto kakaa, sadrži oko 450 mg teobromina na 28 grama. Budući da prosječna čokolada ima oko 80 grama, trebat će vam nešto više od 2/3 čokolade da biste dobili potrebne količine teobromina. Možete koristiti i sirovi kakao koji ćete piti s kavom ili ubaciti u neka jela.
Nažalost, simptomi kašlja se vraćaju kod većine pacijenta čim prestanu uzimati teobromin. Međutim, jedna druga studija provedena u Londonu pokazala je da je teobromin djelotvorniji u borbi protiv kašlja od kodeina, koji se obično propisuje kod kroničnog kašlja. Naime, teobromin je antibakterijsko sredstvo i stimulans.
Dodatne koristi
Većina ljubitelja čokolade poseže za onom koja nije tako zdrava, ima manje kakaa, a više šećera i mlijeka. Ona koja je dobra za zdravlje pomalo je gorka, minimalno zaslađena i sadrži najmanje 70 posto kakaa. Ukoliko je riječ o sirovoj čokoladi, još bolje.
Što je udio kakaa veći, to bolje, jer su zrna kakaa iznimno bogata antioksidansima. Zapravo, snaga antioksidansa koju američki nutricionisti nazivaju ORAC (oxygen radical absorption capacity) je najbolja moguća.