NIN – Šokolijada je jedinstven događaj na ovim prostorima . Ono što je jako zanimljivo je da smo ostvarili cilj da se šokol nalazi u svim restoranima u Ninu. Natjecatelji su iz cijele Zadarske županije, čak i s otoka, a imamo i jednog natjecatelja prijavljenog iz Zeline. On je, naime, od svojih prijatelja čuo za ovu manifestaciju pa se odlučio aktivno uključiti kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović.
Organizacija Šokolijade, saznajemo, traje mjesecima. Početne aktivnosti kreću u siječnju kada Turistički ured animira zainteresirane natjecatelje i nabavlja meso, koje podijeli natjecateljima koji prema recepturi vlastite obitelji rade šokole. Od podjele, preko pripreme, prati se sazrijevanje suhomesnatog proizvoda.
Šokol je suhomesnati proizvod koji se dobiva od mesa svinjske vratine. Tretira se slično kao pršut; od tri do sedam dana leži u čistoj morskoj soli, stavlja se u kuhano crno vino pa se potom meso oblaže sa nekoliko vrsta mirodija, stavlja u posebno pripremljen ovitak i vezuje špagom. Zatim se nekoliko dana izlaže dimu, a potom i buri. Navodno je, prema tvrdnjama žitelja ninskog kraja, upravo bura presudna za sušenje šokola.
Fešta od škola završit će nagrađivanjem najboljeg proizvođača.