ZADAR – Stotinjak maslinara sudjelovalo je u jubilarnoj desetoj manifestaciji Dan masline u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa biotehnologa i nutricionista, Poljoprivredno-prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – Zadar.
Uzorke maslinovog ulja na analizu je dostavilo 110 proizvođača, istaknuo je Benito Pucar iz Zavoda za javno zdravstvo prisjećajući se prve godine održavanja manifestacije kada joj se odazivalo svega desetak proizvođača maslinovog ulja.
– Imamo veliki broj uzoraka ulja iz cijele županije, ali i iz drugih krajeva; iz Luna s Paga i iz Šibenika. Uz maslinare s otoka, sve više se javljaju maslinari iz zadarskog zaleđa; Ravnih kotara i dijela Bukovice. Ulja su kvalitetna i prepoznatljiva, kazala je predsjednica Udruge prehrambenih tehnologa biotehnologa i nutricionista Jelena Gulan, najavljujući za sljedeću godinu proširenje suradnje s udrugom Orkula iz Biograda, ali i raznorodniji sadržaj manifestacije.
– Danas, u ovih preko stotinu uzoraka, dominira kvaliteta. Dobivamo spoznaju da je iskorak napravljen, ne smo u kvaliteti maslinovog ulja, već i da su educirani, kako proizvođači ulja, tako i proizvođači maslina, ali i potrošači. Za budućnost je potrebno da se počnemo više baviti marketingom i napravimo ono što su napravili vinari; da zaštitimo geografsko porijeklo i stvorimo brendove. Maslinovo ulje je proizvod koji se traži na svjetskom tržištu, a tražit će se još više kada Kinezi nauče da u maslinovom ulju nije samo okus, nego i zdravlje, zaključio je predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Joško Niskota.
Okupljenim maslinarima podijeljen je Maslinarski kalendar koji predstavlja vrlo pregledan i praktičan vodič kroz najvažnije radove u maslinarstvu, upozorava na nametnike i načine obrane stabala maslina, te upućuje na metode revitalizacije zapuštenih maslinika.
Osim autora mr. sc. Marijana Tomca, Maslinarski kalendar predstavili su Nedjeljko Jusup, urednik priloga Plodovi zemlje i mora u Zadarskom listu, te direktor Zadarskog lista Damir Maričić.