ZADAR – Vegetarijanci i vegani jedu raznovrsno, zdravo i ukusno. Pokazala je to i kulinarska radionica s degustacijom koja je proteklog vikenda održana u Centru Tara, jedinom zadarskom vegetarijanskom i makrobiotičkom restoranu.
Bila je to prigoda i za učenje malih tajni zamjene sastojaka koje mogu koristiti, ne samo osobama koje su mesne i namirnice životinjskog porijekla odlučile zamijeniti biljnima, već i onima koji se jednostavno žele hraniti zdravije, ili su zbog zdravstvenih tegoba na to prisiljeni.
Od niza korisnih savjeta izdvajamo primjer bijelog šećera kojeg je u kolačima moguće zamijeniti smeđim šećerom, dok se jaja mogu nadomjestiti biljnim uljem pomiješanim s mineralnom vodom, a da tijestu ne bi nedostajalo boje, dodati se može kurkuma koja se nalazi na policama svakog supermarketa u Zadru.
Ako je suditi po onome što je promovirajući vegetarijanstvo i veganstvo kazao njemački poduzetnik porijeklom iz Međimurja Moris Hoblaj, ni u jajima iz trgovine. uostalom, žuta boja nije prirodna. Kokošima se, tvrdi Hoblaj, u hranu dodaje žuta boja kako bi jaja odgovarala našoj predodžbi zdravlja. Hoblaj navodi i kako je ružičasta boja lososa kemijski dodna, te da se tjesteninama, kako bi se brže skuhale dodaje sredstvo za pjenjenje. Kazuje i kako voćni jogurti od breskve ukus duguju, ne voćki, nego iz plijesni.
Hoblaj se već 17 godina bavi tropoljnom poljoprivredom koju naziva miroljubivom budući da, uz to što ne dodaje umjetna gnjojiva i druge aditive, poštuje i pravo životinja na hranu. Namirnice proizvodi od prinosa dobivenih s 2.000 hektara i opskrbljuje 70.000 potrošača. Zasad, njegovi proizvodi, nisu dostupni izvan granica EU.
Hoblaj je održao i predavanje o ekološkim posljedicama konvencionalne poljoprivrede prikazujući pri tom, na filmskom platnu i fotografijama, proces osiromašivanja tla uzrokovanog kemijskim sredstvima koja poljoprivrednici danas koriste.
Ne vratimo li se na poljoprivredu naših starih, upozorava Hoblaj, našoj planeti prijeti glad.
Uz to što je poljoprivrednik i poduzetnik Hoblaj je na čelu udruge Univerzalni život koja promovira vegetarijanstvo i veganstvo kao model miroljubivog postupanja sa životinjama.