U ovogodišnjem vodiču ekstradjevičanskih maslinovih ulja udruge Slow Food, uz najbolja talijanska i slovenska, našla su se i ulja 34 proizvođača iz Hrvatske. Među njima čak ih je 30 iz Istre. Vodič inače izlazi u 30.000 primjeraka i svojevrsno je sveto pismo za ljubitelje maslinova ulja.
Jedno od tih ulja je i ono Klaudija Ipše. On je objasnio kako je za kvalitetno ulje potrebno uložiti puno truda. Ipše je jedan od maslinara koji je prihvatio suvremene odrednice berbe i prerade maslina. Brine se za zdravlje ploda, masline bere poluzrele i istog dana prerađuje. Tako se dobivaju malo manje količine ulja, no vrhunske kakvoće.
U 86 ulja koja su bila prijavljena na posljednjoj smotri maslinara slobodne masne kiseline kretale su se od 0,10 do 0,56. Takva kakvoća ulja prisutna je samo u nekim dijelovima Italije, Španjolske i kod nas. Maslinari sada moraju povećati proizvodnju i popularizirati maslinovo ulje. Koliko je populariziranje važno ukazuje i podatak da je u mediteranskim zemljama prosječna potrošnja po stanovniku 15 litara, a u Hrvatskoj samo dvije litre.