Od 18. do 22. travnja i ove će se godine održati tradicionalna manifestacija Tuna, Sushi & Wine Festival. Program su danas u prostorijama TIC-a predstavili direktor TZ grada Zadra Mario Paleka, Igor Bačić, Neno Stojaković i Renato Kraljev.
– Nakon dvije neizvjesne godine prošle godine smo imali TSWF u reduciranom izdanju, ove godine će biti bolje, s namjerom da se u idućim godinama razvija i prestigne izdanja od 2019. godine. Zahvaljujem HTUŠ-u koji je uvijek prisutan. To je važno jer Hrvatskoj nedostaje kadra, a ulaganjem u mlade doći ćemo do situacije da će oni diktirati tempo, a ne da imamo manjak ljudi u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, rekao je Paleka.
Ponuda se bazira na tuni, plavoj i bijeloj ribi uzgojenoj na zadarskom području.
Jela će se svaki dan pripremati tematski. Prvog dana u temi “primijenjena umjetnost i održivost u gastronomiji” sudjelovat će umjetnica Zvonimira Karavida i chef Mario Mandarić, u srijedu ide program “Dvije skuše”, u četvrtak ikejime brancin…
– To je način pripreme brancina koji se prakticira jedino kod nas i što mu daje drugačiji okus. U petak je marendin HTUŠ, u subotu kamenice i pjenušac. U svim danima bit će sushi kutak, također od ribe uzgojene u zadarskom akvatoriju. Osam vinara će cijelo vrijeme biti prisutno, otkrio je Bačić.
Uz to idu dvije radionice, izrade origamija i Paint&Wine program, za što će se moći prijaviti do 30 osoba. Svih pet dana program će pratiti zadarski DJ-i, koncerti u četvrtak, petak (Ljetno kino) i subotu (Songkillers), pa se očekuje dobra atmosfera. Događanja će pratiti izložba crno-bijelih fotografija Ante Frke o saljskom poratu.
– Sav program će biti postavljen u unutar prozirnog šatora na Trgu Petra Zoranića. Bit će dosta sjedećih mjesta i mogućnosti da se ljudi zabave i upoznaju, rekao je Stojaković.
Zadarski chef i profesor u HTUŠ Renato Kraljev zahvalio je na još jednoj mogućnosti da učenici stječu praksu u kontaktu s drugim chefovima i posjetiteljima.
PROGRAM
UTORAK 18.04.
11.00 -14.00 cooking program
PRIMJENJENA UMJETNOST I ODRŽIVOST U GASTRONOMIJI
chef Mario Mandarić i zadarska kiparica Zvonimira Karavida
moderator / Damir Granić
18.00 – 22.00 cooking program
TACO TUESDAY
glazba / DJ Mate Kokić
SRIJEDA 19.04.
11.00 -14.00 cooking program
DVI SKUŠE, Josip Vrsaljko
moderator / Ivica Štorić
radionica / izrada origamija, Sanja Srbljinović – Čuček
glazba / DJ Denis
18.00 – 22.00 cooking program
glazba / DJ Davor
18.00 – 19.30 Paint & Wine Workshop (prijave na [email protected])
ČETVRTAK 20.04.
11.00 -14.00 cooking program
IKEJIME BRANCIN YAKITORI, chef Saša Began
moderator / Damir Granić
radionica / izrada origamija, Sanja Srbljinović – Čuček
predstavljanje Fish Food and More Festivala i Maritimne baštine otoka Pašmana
glazba / DJ Denis
18.00 – 22.00 cooking program
19.30 ACOUSTIC ECLECTIC, koncert
glazba / DJ Marko
PETAK 21.04.
11.00 -14.00 cooking program
MARENDIN, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola
Cocktail bar / Udruga barmena BACK 2 BASIC
moderator / Nikolina Radić
glazba / DJ Denis
18.00 – 00.00 cooking program
21.00 LJETNO KINO, koncert
glazba / DJ Davor
SUBOTA 22.04.
11.00 -14.00 cooking program
KAMENICE I PJENUŠAC, Adriatic shell / Coral wine
moderator / Ana Marušić
cocktail bar / Udruga barmena BACK 2 BASIC
11.30 Elena Stella & Ante Jeličić Trio, koncert
glazba / DJ Marko
18.00 – 00.00 cooking program
21.00 SONGKILLERS, koncert
glazba / DJ Davor
18.- 22. travnja 2023. svakim danom
U sklopu festivala na tri punkta svakodnevna priprema gastronomskih spacijaliteta na temu Jadranskog mora
CHEF`S KITCHEN
STREET FOOD kantun
SUSHI kantun
ENO kantun: Kraljevski vinogradi, Fiolić vina, Dražina vina, Vinketa, Degarra, Velebna, PZ Maslina i vino, Bora vina (Žuža vinarija)
OPG kantun
Izložba fotografija naziva „I ne tako davno – Saljski porat” na Trgu Petra Zoranića,