U ponedjeljak će se službeno otvoriti Nomu, restoran u vlasništvu Talijana Alexa Nardini koji je danas ugostio zadarske novinare kako bi im predstavio ugostiteljstvo kojeg već poznaju u Zagrebu. Planirano širenje Noma po jadranskim turističkim gradovima započelo je u Zadru.
Pod nazivom „Nomu Sushi&Wine” restoran je otvoren u prizemlju „Art Hotela Kalelarga”.
Sa samog početka Kalelarge, delicije iz svjetske kuhinje tog ekskluzivnog restorana moći će se jesti u dvorištu Gradske straže i na Trgu. Prvi put će zadarski trg biti mjesto gastronomskog užitka kojim Nardini praktički dovodi cijeli svijet na pijat i u čaše. Vlasnik koji inače živi u Kini i koji iznimno poštuje čuveni restoran Nobo, (što nije najpoznatiji restoran na svijetu danski Noma), dao je svoj pečat Nomu. Trebao bi to biti spoj japanskog i mediteranskog u izvedbi Roshana, vrhunskog sushi majstora iz Nepala koji je radio u Nobu u Dubaiju.
Prva stvar koja fascinira je pršut, odnosno način na koji se on reže uz pomoć stroja s nožem koji izgleda kao šivaća mašina, poznata singerica. U ponudi je 20 vrsta pršuta – od hrvatskih preko talijanskih i ostalih. Kao dobar domaćin, vlasnik restorana kojeg želi pretvoriti u lanac Nomu, predstavio je sve sastojke sadržane u jelima neobičnog izgleda, dizajna a čarobnog okusa. Govorile su to potvrde fotoreportera Luke Gerlanca: izvrsno, genijalno, odlično, mmm, napokon nešto vrhunsko da se otvorilo u Zadru…
Najzanimljivije je bilo jelo „tako jako” koje je treperilo kao da su neki sastojci živi, a obloženo je kožom tune koja je odležala dvije godine, nabraja Nardini uz napomenu kako je tuna od generala Gotovine.
Vrhunac je naravno sushi, to tradicionalno japansko jelo. Ali jedan sushi sigurno niste probali, tvrdi vlasnik restorana u kojem se teško snaći u brojkama vrsta ovog i onoga. Svakako rekord ruši ponuda od 300-njak vrsta vina. A je li najbolje na svijetu za Alexa Nardinija ono iz njegove zavičajne pokrajine u Toskani koja je poslužio na kraju pet, šest sljedova? Oni koji uživaju u vinu, mogli bi se složiti u trenutku potpunog hedonizma s njegovom ocjenom tog sjajnog vinskog okusa.
Nomu Sushi&Wine otvara se na ulazu u Kalelargu kao početak moguće preobrazbe glavne zadarske ulice kojom su i danas u velikom broju šetali Zadrani, domaći i oni koji su došli doma za blagdane te brojni turisti na koje računaju u Nomu.