ZADAR – U najribarskijem mjestu na Jadranu, u Kalima na otoku Ugljanu, u dvije ribarske zadruge uključeno je oko 30 ribarskih brodova, a osim toga, ima i samostalnih ribara. Sve njih ovih dana muče čudne muke jer je u ovom ribolovnom mraku, odnosno “škuru”, kako se kaže u bodulima, srdela naprosto navalila. Lovi se dobro, mreže se pune kao nikada, ali – gdje s ulovom?
– Evo, naš brod “Kolega” noćas je bacio mrežu kod Sestrica u blizini Dugog otoka i začas smo je mogli napuniti. Morali smo je prije vađenja malo isprazniti jer nećemo imati gdje s ulovom, ali kako znati koliko je ribe u mreži? – pita se Radoslav Kolega iz zadruge “Ribarska sloga”.
Ta zadruga ima pet brodova i kažu da uspijevaju izvršavati sve obveze. Kaljski ribari velikim dijelom ulovljenu ribu isporučuju u ribarskoj luci u Veloj Lamjani, u hladnjače “Kali tune”, ali rashladni je prostor gotovo popunjen, a izlov još traje. Ribarska zadruga “Omega” osnovana je u Kalima prije samo devet mjeseci, okupila je čak 20 ribarskih brodova, najveća je ovakva organizacija na hrvatskom dijelu Jadrana i ulov plasira od Istre do Brača.
– Sada se puno lovi i uistinu je tragično to što u Hrvatskoj nema rashladnih kapaciteta da se zaledi sva ulovljena srdela – kaže osnivač i upravitelj ove zadruge Neven Mišlov.
– Srdela se inače lovi samo dva mjeseca u proljeće, te sada u rujnu i listopadu, a ostali dio godine love se inćuni ili nešto malo druge ribe. Naša će zadruga zbog toga uskoro krenuti u kupnju terena u poduzetničkoj zoni Poličnik ili Benkovac, gdje planiramo izgraditi vlastitu hladnjaču kapaciteta dvije tisuće tona, a potom i s vlastitom preradom ribe – najavljuje Mišlov, koji je inače bio i među osnivačima prve hrvatske tvrtke za uzgoj tuna.
. Sada, kaže Mišlov, love oko 15 posto, a plan je da za godinu-dvije love do 25 posto cjelokupnog hrvatskog ulova svježe morske ribe!
Za ovih osam mjeseci ostvarili su promet od 20 milijuna kuna, a posao kod 20 privatnih vlasnika ribarskih brodova udruženih u zadrugu ima oko 200 ribara. – Osnivanje zadruge najbolji je način za zajedničke poslove, tako rade Talijani ne samo u ribarstvu, nego i u poljoprivredi i građevinarstvu.
Mi ćemo u izgradnju rashladnih kapaciteta uložiti 3-4 milijuna eura jer jedino tako možemo osigurati dovoljno prostora za ulovljenu ribu – kaže Mišlov. U “Adriji”, najvećoj tvornici za preradu ribe na Jadranu, potvrđuju kako je ovih dana uistinu problem kamo smjestiti toliku količinu ulovljene srdele.
– Mi preporučujemo ribarima da love manje! Problem je u tome što je na našem dijelu Jadrana stotinu ribarskih brodova, dnevni je ulov ovih dana veći od 500 tona, a kapaciteti hladnjača premali su za sve te količine – kaže Miodrag Lacić, direktor “Adrije”.