ZADAR – Nitko u Zadru ne sumnja da je popularni topli napitak od kave, macchiato, nastao baš u našem gradu, stoga vrlo smiješno zvuče izjave nekih mladića i djevojaka, koji na raznim forumima pišu kako se macchiato, koji je u međuvremenu postao makijato, u Zadru pije tek nekih 20-ak godina.
No, ono ključno pitanje koje zbunjuje i goste i konobare je: Kako ispravno pripremiti makijato?
Nedavno je upravo o tome na Hrvatskom radiju govorio Tomislav Mrdeža, predavač na Universita de caffe de Croatia u Zagrebu i prvak Hrvatske u pripravi espressa.
On je rekao da konobar danas iz praktičnih razloga mora pitati gosta želi li „veliki” ili mali”, odnosno makijato s hladnim ili toplim mlijekom.
Mrdeža je potvrdio ono što pravi zadarski poklonici makijata već odavno znaju, da je „pravi” makijato samo i jedino onaj koji se priprema od espressa s malo hladnog mlijeka, dok su sve ostale varijacije samo prilagođavanja gostima.
Unatoč tome što se malo stariji Zadrani još uvijek vrlo živo prisjećaju vremena kada je bilo dovoljno naručiti makijato i dobiti ga baš onakvog kakav treba biti, mi malo mlađi ipak se moramo dodatno potruditi kako bi konobaru pojasnili kakav makijato želimo popiti.
Ipak, savršen makijato bez puno priče u Zadru se pio onda kada su konobari u drugim gradovima na takvu narudžbu okretali glavu prema polici s likerima te govorili da im je makijata nestalo, ali da još uvijek imaju amaretto.