ZADAR– Ovogodišnja cijena šparoga na zadarskoj pijaci kreće se od 15 do 25 kuna, ovisno o debljini snopa šparoga. Zanimljivo je da deblji snop šparoga košta isto koliko i kilogram piletine. Među brojnim trgovcima koji su prodavali šparoge, našao se i Mladen koji je objasnio zašto je cijena ovog delikatesnog povrća visoka.
– Dva su razloga zašto je cijena visoka. Prvi je što se ne bere poput ostalog povrća, već je potreban izvjestan trud i napor, a drugi razlog je zbog njezine iznimne ljekovitosti. Naime, šparoga čisti jetru, bubrege i ostale organe te mokraća zna mirisati po njoj, kazao je Mladen. No, kako ističe naš sugovornik, sudeći po prodaji izgleda da je i šparoge dotakla recesija te je njena prodaja u odnosu na prošlogodišnju smanjena.
Šparoga je, inače, biljka iz porodice ljiljana koja raste samoniklo, ali se i uzgaja. U potragu za šparogama naš sugovornik nikad ne kreće bez štapa zbog opasnosti od zmija.
– Uvijek mi je u ruci štap dug jedan metar te, prije nego se sagnem i dohvatim šparogu, sa štapom udarim po zemlji. Do sada nisam imao bliskog susreta s poskokom, ali zato sam nailazio na bjeloušku i blabora, dodaje Mladen.
Odlaskom u berbu uvijek postoji rizik da se malo ubere ili ništa šparoga ne ubere. No, zato za zdravlje uvijek dobro dođe šetnja prirodom i boravak na svježem zraku.
Na pitanje kako kupac može znati je li šparoga svježa ili stara, to najbolje može vidjeti ako uzme u ruku biljku te je pokuša savinuti.
– Ako se šparoga “ne da savinuti” znači da je svježa. Šparoga je inače puna vode i ako se ne uspije prodati u dan-dva tada se usmrdi i smekša, napominje Mladen.
Prva asocijacija kad spominjemo šparoge je naravno fritaja. No, Mladen kaže da se šparoge mogu i dinstati u tavi te se spremiti kao blitva ili špinat. Jestivi dio šparoga su mladi izdanci, koji se lagano prokuhaju u kipućoj vodi ili ih se pripremi na pari kako bi omekšale. Svježe šparoge se prokuhaju u maloj količini vode i u 5 do 8 minuta šparoge će biti spremne za posluživanje. Ako se pripremaju na pari, bit će dovoljno 3 do 5 minuta. Šparoge se mogu lagano popržiti na vrućem maslinovom ulju.
Šparoga ima malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost i njezina je najveća vrijednost u ljudskoj prehrani bogatstvo mineralnim tvarima i vitaminima.