UN-ova Organizacija za hranu i agrikulturu, FAO, još je 2006. godine upozorila da su banane pred izumiranjem i kako je velika vjerojatnost da naši praunuci više neće znati kakvog su okusa.
Uzrok nestanka banana je nedostatak raznolikosti. Naime, sve uzgajane sorte temelje se na vrsti cavendish, čiji su korijeni u Indiji. Zbog sječe šuma, pandemije gljivica crne sigatoke i nestanka divljih i autohtonih vrsta, nestaje i genetička baza koja bi omogućila bananama borbu za opstanak.
Zamislite sad ovo, na svijetu je sačuvana tek samo jedna jedina biljka sorte koja sadrži gen otpornosti na tu gljivičnu infekciju i nalazi se u botaničkom vrtu u Kalkuti. Zlobnici bi rekli možda jedemo posljednje primjerke te ukusne vrste voća.
UN-ova Organizacija za hranu i agrikulturu, FAO, još je 2006. godine upozorila da su banane pred izumiranjem i kako je velika vjerojatnost da naši praunuci više neće znati kakvog su okusa.
Dnevnik.hr prenosi članak iz znanstvenog časopisa New Scientist, u kojem znanstvenici tvrde da banane mogu spasiti jedino biotehnologija i genetska manipulacija. Gotovo sve postojeće jestive sorte banana podložne su gljivičnim bolestima, a hibridi proizvedeni nakon mukotrpnih pokušaja genetskoga poboljšanja, okusom su sličniji jabukama nego bananama, zbog toga što su banane tzv. sterilni mutanti, inače nejestivih biljaka, pa je teško stvoriti varijantu koja bi bila otporna na bolesti.
Istraživanja za spas banana i dalje traju, a već su najavljeni planovi izrade genetskog nacrta banane. No, tu nije kraj problemima jer se veliki proizvođači ne slažu sa znanstvenicima koji smatraju da je jedino rješenje genetski inženjering. Proizvođači smatraju da potrošači neće prihvatiti genetski modificirane banane.
Osim što su izuzetno ukusne i omiljene, banane su i korisne. Prema nedavnom istraživanju provedenom među ljudima koji pate od depresije, mnogi od njih osjećali su se znatno bolje nakon što su pojeli bananu. Banana sadrži triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, a koji je poznat po tome da nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito se osjećamo sretnijima.
Zdravlje sastojka triptofan iz banana mogu osjetiti i oni koji su osjetljivi na velike vremenske promjene. Gotovo svi sportaši dobro su upoznati s istraživanjem koje je pokazalo da jedna banana osigurava dovoljno energije za naporni rad u trajanju od 45 minuta.
Banane sadrže tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu koji u kombinaciji s vlaknima organizmu daju trenutnu, krepku i hranjivu količinu energije. One sadrže visoke količine vitamina B koji je nužan za normalno funkcioniranje živčanog sustava.
Banane su bogate kalijem, mineralom koji pomaže u normaliziranju otkucaja srca, šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu. Kada smo pod stresom, naš se metabolizam ubrzava i tako se smanjuje razina kalija koju možemo povećati upravo bananom.
Zbog svog mekog sastava i glatkoće, banana se koristi i kao hrana kod poremećaja rada crijeva.