ZADAR – Povodom održavanja sajma tradicijskih proizvoda „Proizvodi hrvatskog sela- Zadar 210.” u Turističkom uredu Turističke zajednice grada Zadra održana je konferencija za medije.
Manifestacija „Proizvodi hrvatskog sela – Zadar 2010. organizira se u okviru pilot projekta „Proizvodi hrvatskoga sela – Jadran 2010.” u suradnji s Ministarstvom Turizma Republike Hrvatske.
Sajam će se održavati na zadarskoj Rivi od 9. -11. srpnja, očekuje se oko 80 izlagača, od toga preko 25 iz Zadra i Zadarske županije.
– Ono što našim proizvođačima, osim novaca, nedostaje je promocija koja je i cilj ovog sajma na kojemu će svoje proizvode predstaviti proizvođači maslinovog ulja, vinari, proizvođači lavande, povrća, sira itd… Pozivam sve da dođu i okuse mirise i okuse Hrvatske, kazao je Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu.
Inače, ova manifestacija ima tradiciju dugu 10 godina, a prvotno je pokrenuta u Zagrebu s idejom da mali proizvođači delicija pronađu svoje tržište.
– Uz nastupe klapa otvorenje sajma bit će upriličeno 9. srpnja u 11.00 sati. U 17:00 sati kroz sva tri dana održavat će se kulinarski show gdje će se pripremati autohtona hrvatska jela od posebno vrijednih domaćih sirovina. Tako će se prvi dan pripremati brudet od jadranske plave ribe, drugi dan na meniju će biti dalmatinska janjetina s krumpirima, dok će se treći dan spremati zagorska purica s mlincima, kazao je Damir Kovačić, organizator manifestacije.