ZADAR -Tridesetak mladih iz cijele Europe stiglo je u Omladinski hostel u Zadru kako bi sudjelovali na 11. međunarodnom kampu Euro<26 koji je ove godine spojen s projektom “Svijet bez zapreka otvoren mladima”. Kamp se već jedanaestu godinu organizira u Zadru jer je zadarski hostel najveći i na odličnoj lokaciji te je u velikoj mjeri prilagođen osobama s invaliditetom. Baš iz tog razloga ove godine kamp je spojen s projektom putem kojeg se želi promicati mobilnost mladih osoba s invaliditetom. Ekipa koja se na kampu okupila stigla je u Zadar iz različitih zemalja: s Cipra, iz Španjolske, Poljske, Luksemburga, Hrvatske, Rusije i slično.
Kamp je zamišljen tako da se mladi upoznaju s kulturom zemlje u kojoj se nađu, ali i da predstave zemlje iz kojih dolaze. S tim ciljem organizirana su brojna događanja, a među prvima i interkulturalni tulum. Cilj tuluma bio je predstaviti zemlju iz koje dolaziš. Mladi su donijeli tradicionalnu hranu i pića, družili se i upoznavali. Na tulumu su se tako počastili poljskim ovčjim sirom, ciparskim alkoholnim pićem, a prezentiran je i pršut, kulin, bajadera te sok od maraške. Glazba koja se slušala također je bila po izboru mladih koji su sudjelovali na tulumu, a sudionike smo zatekli pomiješane u različitim skupinama u veselom razgovoru.
Među mladima na tulumu zatekli smo i Alexiu Nicolaou s Cipra te Karolinu Wawok iz Poljske. One su također donijele neke svoje specijalitete, ali su ih oduševile i hrvatske slastice kao i grad Zadar.
– Stigla sam tek prekjučer pa nisam još uspjela puno vidjeti, ali ono što jesam jako mi se sviđa. Vaš grad zaista ima bogatu povijest i kulturu. Oduševio me stari grad i veliki broj plaža koje su svima dostupne, rekla je Alexia koja je najviše došla jer želi upoznati ljude iz različitih zemalja i različitih kultura.
Kako bi ljudi upoznali nju i kulturu njezine zemlje donijela je neke tradicionalne proizvode svoje zemlje. Najbrže se pojela tsamarilla (kozje meso s puno soli i origana), a popila kou mandaria (slatko crveno vino) dok su samo hrabri probali ziraniu, piće slično rakiji, samo mnogo jače. Društvo za stolom Aleksiji je pravila Karolina iz Poljske. Ona je u Zadar donijela tradicionalni poljski sir koji je odmah nestao s tanjura u kombinaciji s tradicionalnim domaćim krastavcima koji se u Poljskoj nazivaju ogorki kiszone. Ali Karolina je probala i naše specijalitete.
– Pršut me osvojio, stvarno je jako ukusan. Uz njega smo pili i hrvatski sok koji je također dobar, ali najbolja mi je bila hrvatska poslastica bajadera, rekla je Karolina. A nakon čašćenja na interkulturalnom tulumu program je popunjen i za ostatak tjedna. Jučer su pjevali tradicionalne pjesme uz tradicionalne plesove, posjetili su Zadar, a očekuje ih i izlet na Kornate kao i još brojna međusobna druženja s ciljem što boljeg upoznavanja.