Njemačka je sve bliže otkrivanju izvora zaraze smrtonosnim tipom Escherichije coli, koja je odnijela 22 života uglavnom u toj zemlji.
Klice uzgojene na poljoprivrednom imanju za organsku hranu u okolici Hambruga najvjerojatniji su izvor zaraze bakterijom Escherichijom coli. Ispituje se čak 18 sumnjivih vrsta klica povrća.
Postoje jasne indicije da je jedno poljoprivredno dobro u okrugu Ülzen, koje iz više pokrajina nabavlja sjeme za svoje proizvode, izvor zaraze Escherichijom coli, izjavio je Gert Lindemann, ministar poljoprivrede Donje Saske.
Savezna vlada Donje Saske upozorila je građane da ne jedu bilo kakve klice. Iz preventivnih razloga do daljnjega se neće povući preporuka da se ne jedu ni rajčice, krastavci i zelena salata.
Zbog širenja epidemije, bolnice u Bremenu i Hamburgu više nemaju dovoljno mjesta za sve zaražene. Od 2 153 zaražene osobe, više od 600 ima ozbiljne zdravstvene komplikacije koje mogu biti fatalne.
Njemački farmer ne shvaća istragu Escherichije coli
Klaus Verbeck, direktor Gaertnerhof Bienenbuettela, suočen s istragom u vezi sa smrtonosnom bakterijom Escherichijom coli, rekao je kako ne shvaća optužbe da su za epidemiju krive klice graha uzgojene na njegovoj farmi, prenose mediji.
On tvrdi kako su njegove klice proizvedene bez gnojiva te da na njegovoj organskoj farmi nema životinja. Njemačke su vlasti zatvorile farmu, proizvodi su opozvani, a danas se očekuju rezultati daljnjih pretraga.
Ni Verbeck, koji je vegetarijanac, ni itko drugi s te farme nije želio danas razgovarati s novinarima, među kojima je bio i Reutersov, koji su stajali ispred njegove farme u malome mjestu 70 kilometara južno od Hamburga.