ZADAR– Vrijeme branja višnje maraške, koja bi trebala biti zadarski brend, iskoristila je privatna poduzetnica Sandra Babac, poznata po svojoj „šinjorini smokvi” da pokaže kako se može napraviti „šinjorina maruška”.
Naziv maruška je autentičan budući da stanovnici zadarskog zaleđa tako u tradiciji i zovu marašku.
Gastro maraška predstavljena je u restoranu Pet bunara čiji je kuhar Mario Arbanas pokazao sve mogućnosti tog voća koje ima, istaknula je Sandra Babac najveće vrijednosti. Nakon toga slijedi smokva, što znači da je obrt Damjanić – Babac izabrao dva najbolja voća za svoju preradu i tržišnu proizvodnju ekološke hrane. I dok se džem od svježe smokve već iskazao na domaćem tržištu, džem od maraški nije tako jednostavan za pravljenje, priznala je Sandra koja to radi sa suprugom sama na svom malom poljoprivrednom gospodarstvu uPpoljicima.
Za ovu prigodu maraške je pribavio Marko Ivković iz zadruge u Škabrnji.
Gosti su danas uživali slati te posebne vrste višnje u slanim jelima kao što je zadarska pašticada s maraškama, orzot (iz ekološkog uzgoja) s kozicama i maraškama pa sve do savijača, pita, kolača, torte šinjorina maruška i naravno koktela na bazi soka o maraške. Gatro ugođaj kompletna samo da treba održati i doći do one ključne točke za poduzetništvo – izvoz na čemu će Damjanić- Babac ustrajati kada naprave veći pogon uz voćnjak u Poljicima.
„Pukao“ kad mu je otac rekao da treba obojati ogradu, udario ga i zaspao pijan na plaži
Općinski sud u Zadru osudio je na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od godine dana i mjeru obveznog liječenja od...
Pročitaj Više