U četvrtak 8.rujna u Zadru započinje IV. Festival smokava -Zadar 2011.
S početkom u 18:30 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar na programu su dva predavanja. Na temu Smokva govorit će doktor smokvarstva Željko Prgomet iz Rovinja, a o ekološkom nadzoru i certifikaciji Karmen Tomić/Line Miletić iz nadzorne stanice “Biotechnicon” iz Splita.
U petak 9. rujna od 10-13 sati u restoranu Pet bunara i na dijelu Poljane Petra Zoranića održat će se degustacija jela i pića od smokava. Kuharskim timom ravna šef kuhinje “Pet bunara” – Mario Arbanas te gostujući kuhari. Sudjeluje i hotelijersko turistička i ugostiteljska škola iz Zadra, te prerađivači smokava.
Posljednjeg dana festivala, u subotu 10. rujna od 9 sati na dijelu Poljane Petra Zoranića održat će se Sjam smokava na kojem će se predstaviti prerađivači smokava sa svojim proizvodima koje će prodavati po promotivnim cijenama.
1. OPG ARALICA, Šibenik: džem od svježih smokava (s orasima), smokovača
2. P.O. BROJNE, Vis: Viški hib
3. OPG BURIĆ, Šolta: umak od smokava, džemovi od smokava s limunom i rumom
4. OPG DAMJANIĆ-BABAC, Poljica-Zadar: ŠINJORINA SMOKVA, ekološki pekmez od svježih smokava sa smanjenim udjelom šećera
5. DUGA STRANA, Zaton – Šibenik: džemovi
6. OPG EUGEN NOVAKOVIĆ, Posedarje: suhe smokve, smokvenjaci
7. KALI MEDVEJA, Lovran: KALI džemovi, smokvenjaci
8. OPG OSTOJIĆ, Ploče: FIG’O smokvenjaci
9. OPG VESNA ROŽIĆ ŠIBIĆ; Brač: džem od smokava (s lavandom), slatko od smokava, suhe smokve, smokvenjak
U utorak 20. rujna u 16 sati na dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar na programu je dječja radionica ne temu smokva.