Stablo Smokva na Trgu danas je simbolično označila početak 4. festivala smokava kojeg organizira poljoprivredni obrt Babac – Damjanić u suradnji s restoranom Pet bunara.
U Multimedijalna dvorana Gradske knjižnice Zadar, u 18 sati će se održati
predavanje na temu SMOKVA doktora smokvarstva Željka Prgometa iz Rovinja,
te o ekološkom nadzoru i certifikaciji predavanje Karmen Tomić/Line Miletić iz nadzorne stanice “Biotechnicon” iz Splita.
U petak, u 10 – 13 sati GASTRO SMOKVA – u restoranu “PET BUNARA” i na dijelu Poljane Petra Zoranića održat će se degustacija jela i pića od smokava
Kuharskim timom ravna šef kuhinje “Pet bunara” – MARIO ARBANAS, te gostujući kuhari.
Sudjeluje i Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola iz Zadra, te prerađivači smokava.
U subotu će se održati SAJAM SMOKAVA na dijelu Trga Petra Zoranića na kojem će se predstaviti prerađivači smokava sa svojim proizvodima po promotivnim cijenama:
1. OPG ARALICA, Šibenik: džem od svježih smokava (s orasima), smokovača
2. P.O. BROJNE, Vis: Viški hib
3. OPG BURIĆ, Šolta: umak od smokava, džemovi od smokava s limunom i rumom
4. OPG DAMJANIĆ-BABAC, Poljica-Zadar: ŠINJORINA SMOKVA, ekološki pekmez od svježih smokava sa smanjenim udjelom šećera
5. DUGA STRANA, Zaton – Šibenik: džemovi
6. OPG EUGEN NOVAKOVIĆ, Posedarje: suhe smokve, smokvenjaci
7. KALI MEDVEJA, Lovran: KALI džemovi, smokvenjaci
8. OPG OSTOJIĆ, Ploče: FIG’O smokvenjaci
9. OPG VESNA ROŽIĆ ŠIBIĆ; Brač: džem od smokava (s lavandom), slatko od smokava, suhe smokve, smokvenjak
Festival završava u utorak, 20. rujna u16 sati DJEČJA RADIONICA na Dječjem odjelu Gradske knjižnice, na temu smokva.