Danas će se održati Sajam smokve na dijelu Trga Petra Zoranića na kojem će se predstaviti prerađivači smokava sa svojim proizvodima po promotivnim cijenama.
Jučer je bila uvertira prvom sajmu koji se održava u sklopu Festivala smokve kojeg priređuje poljoprivredno gospodarstvo Babac- Damjanić i restoran Pet bunara. .
Torta Šinjorina, pijane smokve, pite i štrudeli sa smokvama, ali i razna mesna jela: pureći odrezak sa bademovim listićima punjeni džemom Šinjorina Smokva, njoki sa junetinom i džemom Šinjorina, ravioli sa škampima i smokvama, mesne okruglice s pekmezom od smokava, smokvenjaci, suhe i svježe smokve, praline sasmokvama… samo su neke od slatkih i slanih delicija koje su se degustirale u petak u restoranu Pet bunara na 4. festivalu smokava koji je organizirala Sandra Babac – „šinjorina smokva” – koje već godinama uporno prerađuje smokve i pokušava od te mediteranske kulture stvoriti brand Zadarske županije.
– Ove smo godine odlučili izići na ulicu i ponuditi na štandovima sve ono što se radi sa smokvama i od smokava. Ovo je prvi put u Dalmaciji da su prerađivači smokava okupljeni na jednom mjestu i to sa svih strana, od Ploča do Lovrana. Često nas ljudi gledaju potcjenjivački, ali ja mislim da smo na pravom putu da smokve postanu pravi brand što je moguće postići udruživanjem i jačanju uloge smokve u suvremenoj prehrani i gastronomiji – kazala je Sandra Babac.