“Na temelju vlakna, cjelovitog zrna i razine antioksidansa, kokice su vrh grickalica. Predstavljaju nutricionističke grumene zlata i zaslužuju više poštovanja”, izjavio je Joe Vinson, profesor kemije Sveučilišta Scranton, ujedno i voditelj studije, piše portal Ordinacija.hr.
Njegov je tim analizirao komercijalne marke kokica i koncentrirao se na količinu antioksidansa polifenola. Njih možemo pronaći u mnogom voću i povrću, poništavaju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima te nas tako štite od bolesti.
Stručnjaci su ustanovili kako je oko 90 posto polifenola nalazi u kori kokica, a manji dio u mekanom središtu ove grickalice.
Porcija analiziranih kokica težile su nešto manje ili više od 28 grama i sadržavale između 242 i 363 miligrama antioksidansa. Usporedbe radi, stručnjaci tvrde kako porcija nekih voćki može sadržavati oko 160 mg polifenola. Za razliku od takvih polifenola, oni iz kokica nisu razrijeđeni vodom.
Ako uživate u kokicama prelivenim maslacem, rastopljenim sirom ili “okupane” solju, znajte kako se na taj način nećete približiti zdravlju. Čak i pečenje kokica u mikrovalnoj pećnici ili na ulju može uništiti njihovu zdravu sliku, upozorili su stručnjaci. Najbolje ih je pripremiti na vrućem zraku.