Vlasta Franičević, dipl.ing biotehnologije, načelnica Odjela za akvakulturu
u Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede, obranila je u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu doktorski rad pod
naslovom “Preferencije u ishrani ribom u Republici Hrvatskoj s posebnim
obzirom na ribu iz uzgoja”, i stekla akademski stupanj doktora znanosti.
Doktorski rad izrađen je u sklopu Međusveučilišnog poslijediplomskog studija
“Primijenjene znanosti o moru” pri Sveučilištu u Splitu i Sveučilištu u
Dubrovniku. Vlasta Franičević rad je branila pred Povjerenstvom u sastavu
doc.dr.sc. Leon Grubišić, prof.dr.sc. Ognjen Čaldarović, i prof.dr.sc. Ivan
Katavić.
U ovom radu analizira se odnos potrošača iz četiri zemljopisna područja RH
(obalna središta Primorja i Istre, obalna središta Dalmacije, kontinentalna
središta istočne Hrvatske i kontinentalno središte Zagreb) prema ribi kao
namirnici. Posebno se analizira odnos potrošača prema ribi podrijetlom iz
uzgoja. Raspravlja se utjecaj zemljopisne pripadnosti, dobi, stupnja
obrazovanja i socijalnog statusa potrošača na učestalost konzumacije ribe i
posebno, na odnos prema ribi podrijetlom iz uzgoja. Zaključuje se koji su
najvažniji čimbenici (cijena, dostupnost, način ponude, kvaliteta, vrsta
proizvoda i sl.) koji utječu na potrošnju ribe iz ulova i ribe iz uzgoja.
Analiziraju se razlozi postojećih predrasuda potrošača prema ribi
podrijetlom iz uzgoja. Predlažu se mjere za promociju ribe podrijetlom iz
uzgoja, uzimajući u obzir specifičnosti u odnosu na zemljopisnu pripadnost
potrošača. Raspravljaju se mjere koje je potrebno poduzeti u smislu
edukacije potrošača i načina prezentacije i ponude ribe na tržištu, u svrhu
povećanja potrošnje ribe kao prehrambenog proizvoda, s posebnim osvrtom na
ribu podrijetlom iz uzgoja.