Osim maraschina, zadarskih barkarjola ili Pozdrava Suncu, Zadar će ovoga ljeta mnogim turistima ostati u sjećanju i po – zadarskoj čokoladi prvog zadarskog čokolatijera Dubravka Vitlova.
O ovom majstoru čokolade Slobodna Dalmacija pisala je ne tako davno zbog njegove iznimne vještine, ali i teškoća s bankama koje nisu htjele “pogurati” njegov plan osvajanja tržišta ukusnim, ručno spravljenim čokoladama kao vrhunskim slasticama. Sve se izgleda promijenilo, jer Vitlov Maraschino Chocolates nude se preko stranica Turističke zajednice grada Zadra kao vrhunski zadarski proizvod, kao spoj tradicije i čokolatijerske umješnosti.
– U Zadru su, poznato je, stoljećima djelovale brojne destilerije koje su prerađivale lokalnu višnju marašku, ali i ostalo voće. Najveći i najpoznatiji proizvođač Luxardo otvorio je destileriju još 1821. godine, a njegovi su se likeri pili na kraljevskim dvorovima širom Europe. Luxardo je odavno spojio čokoladu i likere te osvajao prva mjesta na brojnim svjetskim izložbama. Duša zadarskih pralina je Luxardova aroma, a tijelo proizvoda fina čokoladna kuvertura (couverture), obrađena na mramoru starom belgijskom metodom. Ljubitelji ovih najfinijih čokoladnih proizvoda doista mogu osjetiti duh starih, veličanstvenih vremena – poručuje čokolatijer Dubravko Vitlov.
Ono što je najvažnije jest da se njegove čokolade i praline, osim nabave preko internetske stranice www.cokoladavitlov.com ili Facebooka, mogu konačno kupiti i u zadarskim trgovinama: Spar kao Premium robna marka – Praline iz Hrvatske, te u Delikatesama Lukin u City Galleriji i Tržnici Zadar, ali i u Duty free shopu Zračne luke Zadar. Tako je na najljepši način zaokružena jedna poduzetnička priča koja je zamalo mogla imati, kod nas tako poznat, neuspješan završetak.
Naime, iako je iza Vitlova stao čak i Franco Luxardi svojim recepturama, likerima i aromama, te je sirovinu za čokoladu dobavljao iz Italije, Belgije i drugih zemalja, a imao je potporu Poduzetničkog centra, Grada Zadra i Zadarske županije, pa čak i Carine za uvoz osnovnih materijala bez dodatnih trošarina, banke su bile rezervirane za takve poduzetničke projekte. Ipak, upornost se isplatila i zadarska čokolada je konačno na tržištu.
Nadajmo se da će tamo i ostati te nastaviti tradiciju započetu još prije 80 godina kada je u Zadru osnovana prva tvornica čokolade “Ausonia” koja je osvajala brojne nagrade za svoje proizvode.
Jer osim marachina Zadar je imao i – neodoljivu čokoladu koju je Dubravko Vitlov “vratio kući”.