Multimedijalna dvorana Gradske knjižnice Zadar bila je premala i pretijesna za sve znatiželjnike koji su došli poslušati prezentaciju nove knjige Anite Šupe. Nutricionistkinja iz Šibenika prije dvije godine je objavila prvu hrvatsku LCHF kuharicu. Uz to, vodi blog o zdravoj prehrani s mnoštvom recepata i savjeta, te je tako doprla do mnogih domova i domaćica željnih promjena u prehrani.
-Živimo u vremenu kada ljudi sve više postaju svjesni važne uloge prehrane za zdravlje, ali u džungli dostupnih informacija nije se lako snaći, poručila je Anita Šupe svim okupljenima u zadarskoj knjižnici dodavši kako je edukacija vrlo važna pa je njen cilj podijeliti najnovija saznanja o utjecaju prehrane na zdravlje.
Uz powerpoint prezentaciju, pojasnila je o čemu knjiga govori i uopće ispričala priču o LCHF prehrani. Vratila je tako priču o prehrani prilično unatrag, istaknuvši kako su sve ono dobro i zdravo u prirodi i oko nas, što su ljudi od pamtivjeka jeli i što je za naš probavni trakt optimalno, s vremenom zamijenile od ljudi osmišljene i proizvedene namirnice.
Kao najopasniju namirnicu navela je šećer, kojeg u današnje vrijeme unosimo puno previše, potpuno nesvjesni loših posljedica po zdravlje. Približila je priču o šećeru zanimljivom usporedbom sa medvjedom koji se priprema za zimski san. Njegovo salo služi mu kao izvor energije u vremenu dok zimi spava i ništa ne jede. Čovjek se u većini vremena hrani kao taj medvjed, pripremajući svoje tijelo na mirovanje, no i u zimsko doba on nastavlja jesti, ne miruje. Višak šećera, logično, pretvara se u salo, zbog čega ljudi postaju pretili.
Kao još jednu veliku boljku današnjice Šupe je navela rafinirano ulje. U strahu od kolesterola i masnoće, ljudi su prestali u prehrani koristiti svinjsku mast, koja je prema njenim riječima najzdravija masnoća koju možemo koristiti prilikom pečenja. Od rafiniranih ulja dobija se i margarin kojeg je potrebno zaobilaziti u širokom luku, dodala je Šupe.
Uz šećer i unos nekvalitetne masnoće (rafiniranog ulja, marganira, light namaza) u organizam, Šupe je kazala kako bi pšenicu trebalo u potpunosti izbaciti iz prehrane. Postali smo nacija koja se hrani u pekarama. Količina unesenih ugljikohidrata, posebno onih baziranih na pšenici, iznimno loše utječe na našu probavu i zdravlje u cijelosti. Prema njenim riječima, pšenica je u mnogo slučajeva krivac za nadutost, lošu probavu, probleme sa crijevima i slično. Kao dobro štivo, vezano uz tu temu, navela je knjigu „Pšenični trbuh” autora Williama Davisa.
Za kraj predavanja i predstavljanja LCHF prehrane Anita Šupe poručila je da ono čime se ljudi danas previše zamaraju su kalorije, no puno bitnije je zapitati se je li hrana koju jedem bogata nutrijentima. Jer, ne hranimo se da bi popunili prazninu u želucu, već zato da bismo nahranili tijelo, svaku stanicu, bili zdravi, dobro funkcionirali i imali energije za život, naglasila je.
Činjenica da su na predstavljanju nove knjige Anite Šupe „Istine i laži o hrani” Zadrani sjedili po podu i stajali ispred dvorane, ne bi li iz prve ruke čuli savjete, govori puno u prilog osvješćivanju ljudi i želji za promjenom ishrane i povratkom u doba kad su naše bake kuhale ukusnu i zdravu spizu.
-Nema boljeg lijeka, kad ste gripozni, nego pojesti malo pancete i bijelog luka. To je prastari prirodni lijek, i nitko vam ne može reći da je slanina nezdrava namirnica ili da ćete se od nje zdebljati, poučila je okupljene Zadrane Anita Šupe.