Desetak izlagača s Ugljana i Pašmana, više od 20 različitih kolača, slastica svih vrsta, likeri, rakije, sokovi, džemovi, namazi, sušene, svježe… S origanom, čilijem, rogačem ili lavandom…
Sve to moglo se naći i kušati na prvoj “Ugljanskoj smokvarici”, malom otočnom sajmu posvećenom smokvi – zabranjenom voću Mediterana, dalmatinskoj kraljici voća, nepravedno zapostavljenoj hraniteljici mnogih otočnih i primorskih obitelji u neka davna vremena.
Nasreću, zaboravu ju je otrgnuo zadarski Festival smokava OPG-a Babac-Damjanić iz Poljica, koji je u desetoj godini postojanja smokvu “vratio” otočanima potaknuvši organiziranje malih sajmova na Pašmanu i Ugljanu.
– Cijelo ljeto organiziramo sajmove otočnih proizvoda, ali ovaj posljednji, posvećen smokvi, nadmašio je sva naša očekivanja. Gosti, a među njima je bilo dosta turista, sa zanimanjem su kušali i kupovali na sve moguće načine prerađene smokve. Naši su ljudi vrlo maštoviti i kreativni, izvukli su stare recepte i čini se da se smokvi ponovno vraća titula kraljice dalmatinskog voća, komentirala je Emila Šimičić Bajlo iz LAG-a Mareta, koji je uz POU Dom na žalu na priješkoj rivi organizirao “Ugljansku smokvaricu”.
U pripremi zaboravljenih delicija pridružili su im se slastičarnica Plavi Jadran i Udruga žena Luzor, a prigodnu izložbu fotografija posvećenu zabranjenom voću priredio je fotograf Senko Sorić.
Galerija je dostupna na ovom linku.