Povratak japanskih majstora kuhinje i japanskih umjetnika te obnova suradnje Turističke zajednice grada Zadra s Jelenom Yamasaki, idejnom začetnicom i dugogodišnjom predsjednicom Hrvatsko-japanskog društva razmjene – najvažnija su obilježja ovogodišnjeg, desetog po redu Tuna, Sushi & Wine Festivala koji će se održati od 9. do 13. travnja na Trgu Petra Zoranića i u klubu Arsenal. To znači da se najdugovječnija gastronomsko-turistička i kulturna manifestacija koju s partnerima organizira Turistička zajednica grada Zadra vraća na „početne postavke“.
Festival je od svoje premijere 2015. godine bio jedinstven i atraktivan događaj, osmišljen kao spoj japanske i hrvatske gastronomije i kulture te uzgajivača tune i bijele ribe i ugostitelja sa zadarskog područja. Japanski su novinari tamošnjoj javnosti predstavili Zadar kao atraktivnu turističku destinaciju, a mi smo se ovdje pomalo upoznavali s japanskim jelima i s tamošnjim pristupom namirnicama i pripremi hrane. Vrlo brzo su se u Zadru počeli otvarati restorani s japanskim i azijskim jelima, a tunjevinu s gradela više nismo presušivali do nejestivosti.
Japanci su, također, doznali kako je Zadar grad iz kojeg im stiže vrhunska tuna. Na zadarskom se području, naime, nalaze tri najveće tvrtke za uzgoj tune u Hrvatskoj – Pelagos Net Farma, Jadran tuna i Kali tuna. I sjedište tvrtke Cromaris, najveće hrvatske firme za uzgoj orade, brancina i druge bijele ribe također je u Zadru, a njeni uzgojni su kavezi u ovdašnjem akvatoriju. Peti višegodišnji partner festivala je zadarska tvrtka Marikomerc, jedan od najvećih distributera ribe i proizvoda iz mora u Hrvatskoj. Te će tvrtke i ove godine osigurati svoje vrhunske proizvode i tako snažno stajati iza cijelog projekta.

Središnji događaj ovogodišnjeg festivala je gala večera u zadarskom klubu Arsenal u samom središtu Zadra u petak, 11. travnja. Gastronomsku priču večeri postavit će japanski masterchef Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom. Masterchef Akiyuki je sa suprugom Ryoko vlasnik restorana il Gastro Sara u Okinawi, u kojem spaja mediteranske namirnice u kuhinju, a jedan poseban programski dio restorana nosi naziv Dalmatia in Okinawa Japan. Nasu je dobro upoznao dalmatinsku kuhinju preko davnih privatnih prijateljstava s hrvatskim pomorcima, a zatim i tijekom višekratnih boravaka u Hrvatskoj. U ponudi njegova restorana su probrana hrvatska vina, a i vino kuće je uvijek jedno hrvatsko vino. U nekim jelima koristi najpoznatiji hrvatski začin, a nudi i hrvatske kobasice, džemove i sl. Glavno obilježje njegova restorana je fuzija japanske i mediteranske, odnosno hrvatske kuhinje. Koja će sve jela japanski masterchef i trojica njegovih kuhara pripremati u Zadru tek treba vidjeti, ali je za očekivati ono najbolje iz njihove japansko-mediteranske gastronomske fuzije.
Glavna atrakcija večeri biti će Kaitai Show – demonstracija rezanja velike tune. I ostatak programa večeri u zadarskom Arsenalu obilježit će japanski gosti: gospel pjevačica Hikari Mukai, zatim sanshin (trožičano tradicionalno glazbalo) umjetnica Hitomi Uratani, a svoj show će izvesti samurajska skupina Katanayaichi, izuzetno popularna u Japanu i poznata po rolama u samurajskim filmovima. Pjevačica Hikari i glazbenica Uratani dio svog nastupa posvetit će legendarnom hrvatskom pjevaču Oliveru Dragojeviću u bloku Tribute to Oliver.
Open Air dio ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala održavat će se svih pet festivalskih dana ispod velikog šatora na Trgu Petra Zoranića u jutarnjim i večernjim satima s čitavim nizom različitih gastronomskih, kulturnih i zabavnih programa. Jela će pripremati poznati hrvatski chefovi, a istovremeno će se u Sushi Corneru motati popularni japanski smotuljci. Na svim događanjima će se točiti probrana vina iz zadarskog kraja. Naime, u manifestaciju se uključilo deset najboljih vinarija iz Zadarske županije. Program na Trgu Petra Zoranića trajat će svaki dan od 11 do 15 sati, te u večernjim satima od 18 sati. Večernji programi bit će obogaćeni i koncertima hrvatskih poput nastupa sestara Husar, grupa Retrodukcija i Scifidelity Orchestra, ali i japanskih izvođača.
Ima neki stručnjak iz turisitčke dati jednu logičnu poveznicu Zadra i japanske tradicije?
Hvala
Što fali prijateljustvu dviju drzava? i Zadar tj. Hrvatska i Japan veliku važnost pridaju svojoj ribi a pogotovo Plavoperajnoj tuni koju i mi i oni cijene više nego išta na ovome svijetu i tu ljubav prema ribi spajamo baš ovdje u gradu Zadru.


S poštovanjem Vaš Sushi Chef iz Hrvatske.
Nadam se da ce te doći na festival, je Vas častim
A ti bi se trebao malo više educirati pa znati kakva je povijest tunolova i tuna u nas, da je dovoljno duga da bi se ova priča mogla raditi a hrvatskim predznakom a ne japanskim.
Ni stručnjaka, ni poveznice…
Sabedemi, a ne samuraji