ŠIBENIK - Remontno brodogradilište Nautičkog centra Prgin u Šibeniku ušlo je u krug svjetskih centara kojima se može povjeriti remont i najvećih jahta u svijetu kakvom se danas voza ruski tajkun Roman Abramovič, te kvalitetom zadovoljiti i najzahtjevnije mušterije iz visokog megajaht društva. Internacionalni test položen je na 75-metarskom jedrenjaku Phocea libanonske princeze Moune Ayoub.

Riječ je o drugom po veličini jedrenjaku na svijetu, odmah iza Malteškog sokola, kojeg su stručnjaci Nautičkog centra Prgin za samo 27 dana remontirali i princezi je pripremili za ovogodišnju Jadranom i Mediteranom.

Radilo se o prilično zahtjevnoj operaciji. Phocea je duga 75,15 metara, široka samo 9,6 metara, s gazom od 6,1 metara. Može ugostiti 12 putnika o kojima brine 15-člana posada. Uz jedra ukupne površine 1650 kvadrata, koja čvrsto drže četiri jarbola od nevjerojatnih 39.5 metara, raspolaže i s motorom od 1056 konjskih snaga. Uz pet luksuznih kabina, na njoj su dva pomoćna broda Ribtec Riveria: jedan na mlazni pogon, a drugi s motorom od 120 konjskih snaga. Tu je i dvorana za vježbanje, sauna i frizerski salon.

- Da bi se uopće mogao započeti remont i jedrenjak podići snažnim sinhronliftovima iz mora, radnici Remotna napravili su osam specijalnih kolijevki u koje su utrošili 26 tona čelika. Potom je uslijedila dizanje i zaštita palubne tikovine, bojanje podvodnog dijela broda, demontaža i montaža kormila, kao i propelerske osovine. Demontiran je, rastavljen i pregledan propeler, popravljena i testirana elektronika, servisirani elektromotori i generatori, napravljen megatest instalacija, očišćeni tankovi i odrađeni drugi manji popravci u enterijeru i drugim dijelovima jedrilice - pojašnjava nam Ivana Prgin, kćerka vlasnika NCP-a i jedna od direktorica u nautičkom centru.