PODGORICA - Crnogorski ministar prometa Andrija Lompar u srijedu je izrazio zadovoljstvo skorim početkom gradnje autoceste koju će u Crnoj Gori graditi hrvatski građevinski konzorcij na čelu sa splitskim Konstruktorom.

Lompar je novinarima izjavio kako je siguran da će Crna Gora imati suvremenu autocestu.

"Izuzetno smo zadovoljni iznosima što su dostavljeni u ponudama i nije bilo iznenađenja", rekao je Lompar predstavljajući rezultate natječaja na kojem je pobijedio hrvatski konzorcij u kojemu uz Konstruktor sudjeluju i Institut građevinarstva Hrvatske te Tehnika.

Autocesta od lučkog grada Bara do Boljara na granici sa Srbijom bit će duga 169 kilometara a na njezinoj trasi predviđena je izgradnja 42 tunela te 92 mosta i vijadukta.

Riječ je o najvrjednijem projektu u povijesti Crne Gore, priopćila je u srijedu crnogorska vlada.

Cijena gradnje što ju je ponudio hrvatski konzorcij iznosi 2,77 milijardi eura.

Prema Lomparovim riječima, početak gradnje autoceste očekuje se najkasnije za šest mjeseci, ali postoji mogućnost da to bude i ranije.

Hrvatski je konzorcij dobio posao u natječaju na kojemu su sudjelovali i austrijski konzorcij predvođen tvrtkom Alpine Bau u kojem se nalazi i hrvatska tvrtka Osijek-Koteks, zatim jedan grčko-izraelski konzorcij te austrijska tvrtka Strabag.

"To je veliki posao i gradeći tu autocestu u Crnoj Gori Konstruktor će pokazati svoje sposobnosti koje su dolazile do izražaja i u gradnji autocesta u Hrvatskoj, izjavio je generalni direktor splitskog "Konstruktora" Željko Žderić.

Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader u srijedu je ocijenio sklopljeni posao značajnim za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, budući da će na njemu biti angažirano puno tvrtaka iz Hrvatske.

Dodao je da su u dobivanju tog posla konzorciju pomogli dobri odnosi Hrvatske i Crne Gore te kontakti dviju Vlada.