ZAGREB - Gospodarsko-socijalno vijeće razmotrit će problematiku primjene Zakona o trgovini, u dijelu koji se odnosi na radno vrijeme trgovina. Naime, prošlog je tjedna Ustavni sud ukinuo odredbe Zakona o trgovini koje su trgovcima branile rad nedjeljom.

Na dnevnom redu GSV-a je i izvješće u vezi problematike Zakona o minimalnoj plaći. Prema posljednjim podacima, oko 70.000 radnika u Hrvatskoj prima minimalnu plaću. Iako se činilo da je taj skromni iznos odavno utvrđen, različito tumačenje rasta i izračuna minimalca ponovno bi moglo biti kamen spoticanja između sindikata i Vlade.


Minimalac - kamen spoticanja

Službeno, najniža plaća od 1. lipnja iznosi 2814 kuna, 60 kuna više nego lani. No sindikati tvrde da je to pogreška i da bi trebala iznositi 200 kuna više. Ta je razlika nastala zbog različitog tumačenja Zakona, odnosno korištenja različitih formula. Nezavisni hrvatski sindikati smatraju da 2814 kuna nije točan iznos jer nije izračunat iz forume za izračun objavljene u Vladinom Pretpristupnom ekonomskom programu 2009. - 2011. godine. U NHS-u smatraju da je ispravan iznos, izračunat po toj formuli, 3.013,07 kuna. Predsjednik NHS-a Krešimir Sever u izjavama medijima najavio je i tužbu u slučaju da se ne ispravi iznos minimalca.

GSV će također razmatrati i Zakon o upravnim sporovima, nacrt prijedloga strategije regionalnog razvoja te izvješće o provedenim konzultacijama u vezi Konačnog prijedloga zakona o financiranju vodnog gospodarstva.