ZAGREB - Sindikat metalaca Hrvatske izvijestit će javnost o svojoj ponudi socijalnih sporazuma mogućim kupcima hrvatskih brodogradilišta.

Izvjestit će i o prijedlogu koji su poslali Ministarstvu gospodarstva da se u vrijeme trajanja natječaja za prodaju brodogradilišta, u slučaju darovanja 25 posto dionica radnicima brodogradilišta, u saborsku proceduru uputi zakon o dionicama radnika brodogradilišta.

U sindikatima su načelno zadovoljni uvjetima natječaja, no smatraju da je odabrano krivo vrijeme za prodaju i boje se špekulantskog kapitala.


Po nominalnoj vrijednosti dionica samo BSO

Hrvatska Vlada na zatvorenoj sjednici u subotu donijela je odluku o raspisivanju javnog poziva za privatizaciju pet državnih brodogradilišta: Brodotrogira, Kraljevice, 3. maja, Brodograđevne industrije Split i Brodosplitova brodogradilišta specijalnih objekata (BSO).

U prodaju po nominalnoj vrijednosti dionica samo će BSO, za koji se traži 18,16 milijuna kuna, dok će četiri brodogradilišta, Brodotrogir, Kraljevica, 3. maj i splitsko brodogradilište, u privatizaciju pod posebnim uvjetima, odnosno po jednu kunu.

Rok za podnošenje ponuda bit će 60 dana, a o odabiru ponude odlučivat će posebno povjerenstvo, u kojem će biti predstavnici Vlade, HFP-a, Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda, uprava i sindikata.