ZAGREB - Predstavnici sedam seljačkih udruga, među kojima je i Hrvatski seljački savez, posljednih dana pregovaraju s članicama Žitozajednice o višoj otkupnoj cijeni pšenice, potvrdio je za Nove medije HRT-a predsjednik HSS-a Željko Mavrović. Sve bi trebalo biti dogovoreno danas, na sastanku u Žitozajednici.

Nova otkupna cijena pšenice, rekao nam je Mavrović, trebala bi iznositi 1 kunu i 10 lipa po kilogramu. Otkupljivači bi seljacima, prema dogovoru, trebali platiti 95 lipa po kilogramu, dok bi 15 lipa po kilogramu trebala dati država.

Neslužbeno doznajemo da bi seljaci trebali dobiti i poticaj od 2250 kuna po hektaru pšenice, i to u dvije rate - prva od 60 posto u rujnu, a ostatak do kraja godine.

Podsjetimo, na sastanku Žitozajednice 23. srpnja odlučeno je da će njezine članice otkupljivati pšenicu ovogodišnjeg roda po cijeni od 0,78 do 0,82 kune za kilogram, ovisno o paritetu i kvaliteti, a platit će je u roku od 30 do 60 dana po obračunu.

Čelnici udruga poljoprivrednih proizvođača istog su dana, na sastanku s ministrom Petrom Čobankovićem na ergeli Ivandvor, kod Đakova, potvrdili kako ostaju pri zahtjevima o otkupnoj cijeni pšenice od 1,25 kuna za kilogram i uljane repice od 2,50 kuna. Iskazali su i spremnost na blokadu graničnih prijelaza i silosa ako predstavnici otkupljivača i prerađivača na sutrašnjem sastanku s ministrom u Zagrebu ne ponude korektnu i prihvatljivu cijenu.

Mavrović je tada resornom ministru poručio da ako on s otkupljivačima ne dogovori poštene uvjete, seljaci imaju alate i instrumente da se za tu cijenu izbore sami. Prema trenutačno dostupnim informacijama, čini se kako su u tome uspjeli.